09-juli-2017 | Door: Kiki Stender
vegetarische producten

vegetarische producten

Op vegetarisch gebied valt er zoveel te kiezen dat het maken van een keuze moeilijk wordt. Die keuze laten we dan ook over aan de lezer. Vers-inspiratie geeft slechts een aantal ideeën die we gaandeweg zijn tegen gekomen. Bedenk wel dat de bijgaande omschrijvingen zeker voor wat betreft de samenstelling sterk afhankelijk zijn van de producent. We zagen ze bij speciaalzaken en supermarkten.

 

Vegetarische braadworst

De heeft het model ven een BBQ-worstje en wordt meestal vervaardigde van soja- en tarwe-eiwit, vaak ook kippeneiwit en verschillende specerijenextracten, natuurlijke aroma's, salie, kruiden, wortelpoeder, kruidenextract (salie, tijm), specerijen, suiker. De gebruikte kruiden zijn afhankelijk van maker.

Vegetarisch gehakt

Het gehakt wordt gemaakt van gedehydrateerd soja- en tarwe-eiwit, kokosolie, tarwevezel, zonnebloemolie, verdikkingsmiddel (E407, E461), rode bietensap en tomatenpuree (voor de goede kleur), zout, specerijen, natuurlijk aroma, azijn, kruiden, voedingszuur (E330), champignonextract. De uiteindelijke samenstelling is afhankelijk van de producent.

Kipstukjes

De basis van deze kipstukjes is soja, specerij-extract, natuurlijk aroma, erwtenvezels en zout. De stukjes zijn vlezig en tegelijk zacht, met een lekkere beet. Je kunt ze prima met van alles combineren doordat ze zo neutraal smaken: lekker in een salade, meekoken in een curry of pastasaus, kruiden tijdens het bakken of naar eigen smaak kruiden bij Aziatische gerechten.

Vegetarische shoarma

Lekker reepjes op basis van: water, soja-eiwit isolaat , vrije uitloopeiwitpoeder, zetmeel (aardappel, tarwe, maïs), palmvet, tarwegluten , kruiden, specerijen, knoflookpoeder, uienpoeder, aroma’s (selderij), melkeiwit, zonnebloemolie, dextrose, zout, sojabloem, voedingszuur, citroenzuur en mineraal: ijzer(II) fumaraat. Lekker op een pitabroodje.

Vegetarische kroket

De kroket heeft als smaakmaker vegetarisch draadjesvlees. Daardoor lijkt de bet heel sterk op een gewone vleeskroket. Verder bestaat de kroket uit: paneermeel, tarwebloem, vrije uitloopkippen-eiwit, raapzaad- en zonnebloemolie, en verschillende kruiden en specerijen.

Vegetarische spekjes

Spekjes hebben tofoe als basis ingrediënt en kunnen uitstekend dienen als smaakmaker bij een maaltijdsalade of een stamppot.

Vegetarische hamburger

Hamburger op basis van soja in combinatie met een bun, tomaat, sla en reepjes paprika.

Sajoera® 

Een exotische pittige groentekroket. Ze bevat verse groenten gecombineerd met een pittige kruidenmelange. De buitenkant bestaat uit een knapperig paneerlaagje.

Gezien bij: De diepvriessnacks, België

Vegetarische schnitzel

De vegetarische schnitzel wordt veelal gemaakt op basis van soja- en tarwe-eiwit. In voorkomende gevallen wordt er vitamine B12 en ijzer toegevoegd. De vulling heeft een stevige beet en de korst is knapperig.

Quorn

Close up van gemalen Quorn. Het hoofdbestanddeel is mycoproteïne. Een bron van gezonde plantaardige eiwitten die van nature arm zijn aan verzadigd vet en rijk aan eiwitten en vezels. Quorn wordt op de markt gebracht als vleesvervanger en kan in verschillende recepten verwerkt worden.

Falafel

Twee schijven falafel een Midden-Oosters gerecht dat bestaat uit kikkererwten en/of tuinbonen. Oorspronkelijk is Falafel bedacht door de kopten in Egypte als vleesvervanger gedurende de vasten. Tegenwoordig wordt het ook in Nederland regelmatig verkocht als een soort fastfood in shoarmazaken.

Hara Bhara kebab

Deze kebab is een gezonde uit India afkomstige snack gemaakt van spinazie, aardappels en groene erwten.

Quinoa burger 

Quinoa was het voornaamste voedsel van de Inca's. Quinoa betekent 'moedergraan'. De knapperige korreltjes bevatten een duidelijke betere kwaliteit eiwit dan we kennen van vlees en ze zijn rijk aan essentiële vetzuren, mineralen en vitamine B2 en E en mineralen als ijzer, koper en magnesium. De burgers worden gemaakt van gekookte quinoa.

Fruitspiesje

Gegrild fruitspiesje met onder andere aardbei, kiwi, appelschijfjes, blokjes ananas, aubergine en carambole.

Groentespiesje

Spiesje met tomaat, wortel, komkommer en paprika. Het spiesje kan rauw gegeten worden, maar smaakt ook uitstekend vanaf de gril. Leg, tijdens het grillen, wel een stuk aluolie onder spies om verbranden te voorkomen.

Gegrilde groentespies

Gegrilde groentespies met kerstomaatje, stukje mais, paprika, rode ui en courgette.

Fruitspiesje

Fruitspiesje van stukjes appel, aardbei, kiwi, carambole en papaja. De spiesjes kunnen geserveerd worden als verse snack, maar kunnen ook gegrild worden op de barbecue. Leg er dan wel een velletje aluminiumfolie onder om verbranden te voorkomen

Fruitspiesje

Allerlei soorten fruit op een spiesje. De maker gebruikte druifjes, bessen, aardbeien, meloen, kiwi, ananas en carmabole. Heerlijk fruitig snackje.

Groentesnacks

Ronde schaal vol mooie groentesnacks als bloemkoolroosjes, broccoliroosjes, kerstomaatjes, plakken momkommer, radijs, worteltjes en selderij.

Gegrilde minisaucijsjes

De braadworstjes hebben soja-eiwit als basis en lekker gekruid. Je kunt ze bereiden in de koekenpan of op de barbecue.

Rijst met groenten en vegetarisch worstje

Het worstje heeft veel weg van een Frankfurter knakworst en is bereid op basis van soja-eiwit.

Mini gehaktballetjes 

Met kikkererwten, wortel en mais.

Hartige bloemkoolnuggets 

Met kaas, eieren, verse tuinkruiden en panko (Japans paneermeel). Het paneermeel zorgt voor het crispy korstje in de oven.

Vegetarische burgers 

Gemaakt van aardappel, groene erwten, groene bonen, wortel en gegarneerd met vers uiengroen en sla.

Gebakken burgers 

Met linzen en tuinkruiden.

Rode bieten burgertjes

Recept: Focus on foodies.

Zomerfruit

Drie stapeltjes in blokjes gesneden zomerfruit als sinaasappel, kiwi en watermeloen. Klaar om aan een satéstokje geregen te worden.

Vegetarische cordonbleu

Met een vulling van paddenstoelen.

Terug naar boven