21-september-2021 |
Culatello di Zibello

Culatello di Zibello

De culatello is onstaan vanwege het feit dat het koude en vochtige klimaat van de Noord-Italiaanse Po-vlakte niet geschikt was om een ham goed te drogen. Om toch een ham te kunnen bewaren werd de varkensbil uitgebeend en het vlees opgebonden. Op deze manier konden bacteriën die via de botten het vlees kunnen bederven veel minder hun schadelijke werk doen. Alleen het dikke stuk van de achterham wordt gebruikt. Dit vlees wordt ingewreven met zout, peper, knoflook, witte wijn en vervolgens opgestopt in een varkensblaas. Het product wordt daarna opgebonden met fijn touw tot het bekende peermodel. De ham rijpt vervolgens ruim 11 maanden in een vochtige ruimte. Meestal een keldergewelf. Het vochtige klimaat waardoor edelschimmels* ontstaan zorgt voor het uniek aroma van de ham. De Consorzio del Cutello di Zibello zorgt ervoor dat de strenge traditionele productieregels worden gehandhaafd en dat er geen conserveringsmiddelen worden gebruikt. 

• Broodbeleg, op buffetten en in combinatie met meloen als voorgerecht. 

Herkomstgegevens

Vleessoort varken
Land van herkomst Italië
Producent  
Terug naar boven