21-september-2021 |
Jamón Ibérico

Jamón Ibérico

De ham wordt vervaardigd van het speciale 'cerdo Ibérico' een raszuiver zwart varken. Het varken leeft in het Zuid-Westen van Spanje. De varkens leven buiten en vreten alleen kruiden, vruchten en knollen. Ook eikels vormen een belangrijk aandeel in het voedingspatroon. Ze worden daarmee in de laatste vetmestfase bijgevoerd. Deze eikels zorgen voor de lichte nootsmaak van de ham. Er zijn 3 verschillende kwaliteitsklassen, afhankelijk van het voer dat ze kregen. de n=beste is de Jamón Ibérico de Bellota (eikels), dan volgen de Jamón Ibérico de Rebeco (eikels en graan) en de Jamón Ibérico de Pienso (graan). De hammen worden gezouten met zeezout en te drogen gehangen in speciale droogkamers waar de 'hammeester' de luchtvochtigheid, de luchttoevoer en de temperatuur regelt. De ham rijpt tussen de anderhalf en drie jaar. Het vlees is dan tot bijna roze/purper gekleurd en is licht gemarmerd. 

• Broodbeleg, op buffetten en in combinatie met meloen als voorgerecht. 

Herkomstgegevens

Vleessoort varken
Land van herkomst Spanje
Producent info: Iberico
Terug naar boven