21-september-2021 |
Serrano

Serrano

De naam Serrano is afkomstig van het bergachtige gebied, de sierras in het noorden en zuiden van Spanje, waar de hammen in de droge verse berglucht worden gedroogd. De naam mag alleen gebruikt worden voor gedroogde hammen van een speciaal gefokt Spaans varkensras. De originele serranoham is te herkennen aan het S-logo. Om serranoham te mogen worden genoemd moet elke ham minimaal negen maanden gedroogd zijn en aan een aantal technische specificaties voldoen. Serranoham wordt met zeezout ingewreven en weggelegd in een pekelbad met kruiden. Daarna rijpt de ham zo'n negen maanden in een ruimte waar de temperatuur langzaam toeneemt tot 30 graden. Tegelijkertijd neemt de luchtvochtigheid af, waardoor de hammen uitdrogen. De ham is rijk aan ijzers en eiwitten en vetarm. Hierdoor wordt deze ham soms ook voorgeschreven aan mensen met bloedarmoede of een ijzertekort. 

• Broodbeleg, op buffetten en in combinatie met meloen als voorgerecht. 

Herkomstgegevens

Vleessoort varken
Land van herkomst Spanje
Producent  

 

 

Terug naar boven