Foto: tasso of charque

Roken is een vorm van conserveren die wereldwijd wordt gebruikt om de houdbaarheid van het vlees te verlengen. De rook geeft daarnaast, afhankelijk van de gebruikte houtsoort, een speciale smaak- en kleurverandering aan het vlees. Buiten Nederland wordt vlees vaak geconserveerd door het laten drogen van het gezouten product in de buitenlucht. 'Vers-Inspiratie' heeft deze specialiteiten ook op deze pagina opgenomen. 
 

- Publicatiedatum: 23 February 2016
  • 9 per pagina
  • 12 per pagina
  • 15 per pagina
  • 18 per pagina
  • Toon alles

Zoutvlees

Het rundvlees dat wij in Nederland kennen als pekelvlees heet in Suriname 'zoutvlees'. Toch zijn er een twee belangrijke verschillen....

Yak meat

Iedere winter weer maken de Tibettanen hun traditionele gedroogde yakvlees. Het vlees wordt gezouten en gedroogd in zelfgebouwde schuren. De...

Westfälisches Rinderrauchfleisch

Het vlees is afkomstig van de bovenbil van het rund en is fijn van draad. Het wordt rondom in model gesneden, ontdaan van vet en vellen en...

Walliser Trockenfleisch

Ook dit is een variant van het befaamde Bündnerfleisch. Kenmerkend bij deze Walliser variant is, dat bij dit product geen biefstukdelen...

Wagyu

Luchtgedroogde wagyu Het exclusieve gemarmerde vlees van de in Australië opgegroeide

Vriesdroog vlees

Door een geavanceerde vacuüm vriesdroog technologie houdt het vlees zijn oorspronkelijke kleur, geur, smaak en voedingswaarde. Vriesdrogen...

Tsamarella

Gedroogd geitenvlees van Cyprus. Het is daar een traditioneel gerecht. Het vlees van geiten wordt in plakken gesneden, gezouten en langdurig...

Tasso of charque

Dit immens populaire vleesproduct wordt gemaakt van rundvlees dat eerst stevig wordt gezouten en vervolgens gewoon buiten op waslijnen in de zon...

Tasajo

Het recept voor het maken van tasajo komt van oorsprong uit Spanje, maar heeft zich in de loop van de eeuwen een prima plaatsje verworven in de...

Tapa

Gedroogd vlees van rund-, schaap, hert en soms vis. De philippinoi's snijden het vlees in heel dunne plakjes en bewerken het met zout en...

Sukuti

Sukuti is het Nepalese woord voor gedroogd vlees. Het vlees wordt in de meest eenvoudige vorm gemarineerd met plaatselijk aanwezige kruiden,...

Suho

Een rookvleesvariant uit Bosnië en Servië. Het vlees wordt stevig ingewreven met zout en knoflook en opgeslagen bij temperaturen rond...

Spicy chili bites

Een variant op de biltong gemaakt van keimager rundvlees. Het is een oorspronkelijk 'Boer' recept. De kruiding is een goed bewaard...

Smokd sirloin tritip

Het liesstukje of ezeltje van het rund wordt rondom ontdaan van het aanwezige vet en in model gesneden. Vervolgens wordt het vlees gezouten en...

Slinzega

De oorsprong van dit gedroogde vlees ligt in Valtellina in de Italiaanse Alpen. Het heeft veel weg van de bovenstaande bresaola, maar wordt...

Sha kampo

De 'dropka'-nomaden in Tibet hebben aparte tenten waarin de dunne stukken vlees van een yak worden opgehangen om te vriesdrogen. Het...

sfilacci di cavallo

Dunne en heel magere plakken paardenvlees afkomstig uit de achterbout van het paard. Vaak worden de rosbiefdelen gebruikt worden veertien dagen...

Secreto No 7

Licht gezouten en gerijpt rundvlees dat extra op smaak is gebracht met 7 verschillende kruiden. Het vlees is afkomstig van mooi vetgemeste en...

Pemmican

De naam is afkomstig van het Creewoord pimîhkân, dat zelf is afgeleid van het woord pimi , "vet". Pemmican werd...

Paarden rookvlees

Deze vleeswaar is veel donkerder van kleur dan het runderrookvlees en ook de smaak is duidelijk anders. Paardenrookvlees is veel zoeter. Door de...

Nuea tod

เหนืออื่น ๆ (Nuea tod) In de zon gedroogd en gebakken rundvlees. Het heeft veel weg van de Amerikaanse beef jerky...

Niurou gan

Reepjes vlees van een rund die zijn ingewreven met kruiden en zout. De reepjes worden net zolang gedroogd tot al het vocht verdwenen is. Het...

Naegelholt

Naegelholt (spreek uit: nègelholt) is een gedroogd stuk vlees lijkt erg veel op runderrookvlees. Naegelholt is alleen niet...

Lammtrockenfleisch

Bij het lammtrockenfleisch worden de botten verwijderd waarna de ham hetzelfde proces doorloopt. De droogtijd is echter beduidend minder en wel...

Lammgigot

De ham wordt vervaardigd van de achterbout van het lam. Voor de productie wordt de ham mooi in model gesneden en ontdaan van losse resten. Het...

Lahndi

Een, in het noorden van Afghanistan, populaire specialiteit vooral in de winter. Het wordt vervaardigd van speciaal vetgemeste lammeren en...

Kilishi

Een traditionele Nigeriaanse specialiteit die bestaat uit flinterdunne plakjes rundvlees die stevig zijn gekruid en op rekken gedroogd in de...

Kalfsbacon

Van de borst van een kalf worden mooie stukken gesneden die worden gezouten en gerookt. Ze zijn dan een prachtige 'halal'-vervanger voor...

Italiaanse rookvleesrollade

Het uitgangspunt van deze, van oorsprong,  Italiaanse lekkernij is licht gezouten runderrookvlees. Het stuk rookvlees wordt...

Hobelfleisch

Deze Walliser specialiteit is een variant op het bovenstaande Bündnerfleisch. Dat wordt gemaakt van de beste rosbief- en biefstukdelen...

Goveđa pršuta

Uitgehard en gedroogd rundvlees is gemaakt van geselecteerde ronde rosbief/ en biefstukdelen van het rund. Deze lekkernij heeft een geweldig...

Gerookte lamstong

De lamstong wordt bij deze bereidingswijze eerst gezouten en vervolgens stevig gerookt. Daarna kan de tong eventueel langdurig gedroogd...

Gedroogde rib-eye

Het zeezout waarmee de rib-eye wordt gezouten wordt eerst gekookt samen met een kruidenbouquet van onder andere mosterdzaad, laurier, grove...

Gedroogde entrecôte

Voor de luchtgedroogde entrecôte wordt uitsluitend vlees van het Blonde d'Aquitainerund gebruikt. Het vlees wordt 14 dagen lang...

Galmi-Mocken

De naam van dit gedroogde rundvlees is afkomstig van een bekend Walliser uitgaansgebied de "Galmi" en verwijst specifiek naar de...

Filet montagne

Een mooi gelijkmatig afgesneden runderlende die is gezouten met zout waaraan Italiaanse kruiden zijn toegevoegd. De lende ligt in een net...

Filet de maestro

Deze Mediterrane variant op de gedroogde entrecôte is de moeite van het vermelden waard. de slager gebruikt de dunne lende van het rund en...

Filet d'Anvers

Aanvankelijk werd voor deze variant op het runderrookvlees alleen de runderfilet gebruikt. De Antwerpse slagers beperkten zich zelfs tot allen...

Cowboyvlees

Van origine is cowboyvlees afkomstig van de Amerikaanse bizon. Tegenwoordig kan het gemaakt worden van mager en mals rundvlees, voornamelijk van...

Ciccioli

Deze gedroogde vleeskoek wordt vervaardigd van de vette resten van varkens en geiten die overblijven na de slacht en die niet geschikt zijn voor...

Cecina de León

Deze voortreffelijke Spaanse runderham wordt gemaakt van minstens 5 jaar oude runderen. Alleen de beste rosbiefdelen uit de achterbout worden...

Cecina de caballo

Deze voortreffelijke Spaanse vleeswaar wordt gemaakt van de beste rosbiefdelen uit de achterbout van een paard. Het vlees wordt gezouten en heel...

Carne seca

Typisch voor Zuid-Brazilië (de naam komt van het Quechua dialect xarqui, de taal van de Indianen die die in de omgeving van de Andes wonen....

Bündnerfleisch

Deze specialiteit, ook wel Graubündnerfleisch genoemd naar de streek van herkomst, wordt vervaardigd van de biefstuk- en rosbiefdelen van...

Buffel tasajo

Vet buffelvlees van verschillende magere delen van een buffel. Het vlees wordt gezouten, na voldoende doorzouting afgespoeld en vervolgens in de...

Breaola

Deze typisch Italiaanse specialiteit die komt uit de omgeving van Lombardije. Normaliter is deze specialiteit gemaakt van rundvlees, maar er...

Borts

Borts - Борц Een Mongoolse specialiteit die vooral in de winter beschikbaar is. Borts wordt gemaakt van koeien, geiten en...

Beef nuggets

Een variant op de chili bites. ook deze nuggets zijn gemaakt van keimager rundvlees. Het is een oorspronkelijk 'Boer' recept. De...

Beef jerkey

beef jerkey of jerked beef De Amerikaanse variant van het Zuid-Afrikaanse biltong. Alleen in dit geval wordt de beef jerkey gemaakt van...

Basturma

Een gedroogde delicatesse uit Oost-Europa en het Midden-Oosten. Het vlees werd vroeger door Turkse ruiters uit Perzië meegebracht. Ze...

Appenzeller Mostbröckli

Een gepekeld , gerookt en gedroogd stuk rund- of paardenvlees. De vleessoort wordt altijd op het etiket aangegeven. Omdat vroeger niet altijd...

Angus beef

Voor deze uitzonderlijke lekkernij wordt Noord-Amerikaans Angus rundvlees uit de staat Iowa gebruikt. Het vlees van de met graan gevoerde...

Afrikaanse biltong

Het vlees voor biltong is een echte delicatesse en is origineel afkomst van verschillende soorten wild. Meestal worden de hammen en bouten...

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl