21-september-2021 |
Basturma

Basturma

Een gedroogde delicatesse uit Oost-Europa en het Midden-Oosten. Het vlees werd vroeger door Turkse ruiters uit Perzië meegebracht. Ze vervoerden het in zakken op hun paarden. De vorm die daardoor ontstond is heden ten dage nog het gangbare model. Het vlees is nu voornamelijk afkomstig van het rund, maar wordt ook gemaakt van kameel, geit, varken, lam en buffel. De stukken worden gezouten en rijpen een paar weken. Daarna wordt het vleessap er uit geperst en wordt de buitenkant bestreken met 'çemen' een pasta van gemalen komijn, fenegriek, knoflook en hete paprika. Na rijping wordt het vlees in plakken gesneden en afhankelijk van de landstreek, rauw of licht gegrild gegeten. Kenners zeggen dat je drie dagen na het eten nog naar het vlees ruikt vanwege de grote hoeveelheden knoflook.

Overige namen: pastirma, pastărma, bastirma, 

• Op brood, als voorgerecht en bij de warme maaltijd.

Herkomstgegevens

Vleessoort voornamelijk rund
Land van herkomst Oost-Europa
Producent  
Terug naar boven