Foto: Droge stuksworstjes 

Voor de afsnijdsels die overbleven na de huisslachting werd een goede bestemming gezocht. Weggooien was namelijk niet aan de orde. Voor een deel werden de afsnijdsels direct opgegeten en voor een deel werd er worst van gemaakt die, door ze te drogen, langer bewaard konden worden. Op die manier had men vroeger ook tijdens de lange en koude wintermaanden een stuk worst ter beschikking. In de loop van de eeuwen specialiseerde een deel van de huisslachters zich tot worstmaker. Een specialist die steeds weer met nieuwe lekkernijen op de proppen kwam.Lekkernijen die qua smaak werden afgestemd op de ingrediënten en de eetgewoontes van het land en de streek waar ze woonden. Vooral Duitsland en Italië zijn rijk aan gedroogde worstvariaties. Jammer dat de smaken moeilijk zijn te omschrijven omdat de kruiding behoort tot het geheim van de maker. Gewoon proeven is de beste manier om kennis te maken. Vraag de slager gerust om een plakje van een onbekend product.

- Publicatiedatum: 27 February 2016
  • 9 per pagina
  • 12 per pagina
  • 15 per pagina
  • 18 per pagina
  • Toon alles

Российские страны колбаса

Vrij vertaald spreken we hier van een 'Russische boerenworst'. Gemaakt van grof gemalen varkensvlees dat is vermengd met verse...

Westfaalse metworst

Deze worst is er in 2 varianten als smeerbaar of gedroogd. Het basisvlees komt in gelijke delen van het rund en het varken. Het vlees wordt niet...

Walnootworst

De worst is gemaakt van mager varkensvlees en zacht spek dat mild is gekruid met drogeworstkruiden. Niet te veel om de verfijnde smaak van door...

Walliser Hauswurst

Deze worst is gemaakt volgens een oud boeren recept. Vroeger werden eigenlijk alle vleessoorten die voor handen waren gebruikt. Van wild tot...

Walliser Genepi

Kleine doge worstjes van uitsluitend varkensvlees. Het vlees van de worstjes wordt niet al te fijn gemalen en vermengd met kruiden uit eigen...

Vlaamse sijsjes

Mild gekruide droge snackworstjes op basis van varkensvlees en een eigen kruidenbouquet waaraan knoflook is toegevoegd.. Het deeg wordt afgevuld...

Tziganskaya

Zigeunerworst is de vertaling van de naam. Het deeg bestaat uit varkensvlees en spek en is pittig gekruid naar believen van de maker. Soms wordt...

Truffelworst

Deze lange dunne droge worsten worden gemaakt van varkensvlees en spek dat fijn gemalen is en gekruid met drogeworstkruiden. Aan het deeg wordt...

Truffelsalami

Mager, middelgrof gemalen, varkensvlees wordt vermengd met fijne kruiden waaraan kleine stukjes zomertruffel zijn toegevoegd. Dit laatste...

Tiroler Bergwurz

Dunne 70 grams droge worstjes met als basis rund- en varkensvlees. De kruiding is fijn met een zweem van knoflook. Na bereidng worden de...

Thüringer Bauernknackwurst

Een boeren knakworst gemaakt van hoofdzakelijk vet varkensvlees en een deel hard spek. Het vlees is op smaak gebracht met witte peper en...

Susli salami

Een bijzondere salamisoort gemaakt van varkensvlees waaraan Mediterrane kruiden en harde kaas is toegevoegd. Na een rijping van minstens 6 weken...

Sudžuk

Een gekruide droge worst afkomstig uit de Balkan, het Midden-Oosten en Centraal-Azië. De worst is gemnaakt van gemalen rundvlees (in...

Sucuk

Een droge gekruide worst uit de Balkan. De worst bestaat voornamelijk uit puur rundvlees, soms schapenvlees, maar in landen als Kirgizië en...

Soudjoukakia

Een sterk gedroogd worst gemaakt van 40% mager rundvlees, 40% magere varkenssnippers en spek. Het deeg wordt pittig gekruid witte en zwarte...

Sopressa

Sopressa is een Italiaanse salami , geproduceerd met varkensvlees , reuzel , zout , peper , kruiden en soms knoflook . Het is een typisch...

saucisson sous la cendre

Deze wel heel speciale worst is gemaakt van 75% varkensvlees en 25% doorregen varkensvlees. Het vlees wordt niet al te fijn gemalen en gezouten...

Saucisson sec de beaufort

De worst uit de omgeving van Chambery dankt haar aparte smaak aan de verwerking vanongeveer 5% Beaufortkaas in het varkensdeeg. Daardoor...

Saucisson sec

Kenmerkend voor deze worst is het gebruik van het vlees van wat oudere en rijpere varkens. Dat vlees bevat weinig vocht en is dus mooi...

Saucisse sec

Een veelzijdige droge worst die vaak wordt genoemd naar de plaats van oorsprong. De plaatsnaam komt dan meestal achter de naam zoals...

Saucisse de fois

Een gedroogde leverworst is de beste omschrijving. Mager varkens- en soms ook kalfsvlees en een deel zachter spek wordt vermengd met...

Saltufo

Zomertruffeltjes en een hoogwaardige kwaliteit van het fijnste varkensvlees vormen samen met het 'geheime' kruidenboeket een bijzonder...

Salsiccia

Een Meditterrane specialiteit die je overal rond de Middellandse zee in tal van varianten tegenkomt. Ze wordt gemaakt wordt van grof en wat...

Salpicão regional sofranca

Deze varkensworst wordt hoofdzakelijk vervaardigd van de beste delen van het varken. De allerbeste kwaliteit is gemaakt van de varkensfilet. De...

Salamibollen

Bolletjes gedroogde worst op basis van varkens- en rundvlees. De kruiding bestaat uit witte peper, foelie, koriander, lavaswortel en verse...

Salami nonno

Deze salamivariant wordt speciaal voor de firma Bedford vervaardigd volgens een traditioneel recept uit Felino. Een klein dorp in de...

Salami Milano

De salami is genoemd naar de omgeving van de stad waar ze wordt gemaakt. Milaan. het deeg wordt samengesteld uit varkens- en rundvlees en spek....

Salami felino

Een worst afkomstig uit de regio Parma. Ze wordt bereid uit varkensvlees uit de streek, dat wat grover wordt gemalen. Het vlees wordt op smaak...

Salami Abruzzese

Het recept voor de salame Abruzzese komt oorspronkelijk uit de regio Abruzzo. Deze salami is gemaakt van het fijnste varkensvlees en heeft door...

Salametti secchi

Een droog verduurzaamd worstje dat wordt vervaardigd uit varkens-, rundvlees en stevig spek. Het varkensvlees heeft de overhand. Het worstje...

Salame varzi DOP

Deze bekende salamivariant mag alleen gemaakt worden van het vlees van Italiaanse varkens uit de streken Lombardije, Emilia-Romagna en...

Salame piacentino DOP

De worst wordt uitsluitend gemaakt van vlees en spek van varkens uit de Emilia-Romagna. De authenticiteit en de afkomst wordt beschermd door een...

Salame Napoli

Een grove harde salami die uitsluitend in de omgeving van Napels wordt vervaardigd. De basis bestaat uit rund- en varkensvlees. Het deeg wordt...

Salame friulano

Een salami die gemaakt wordt van de hips (achterpoot ) van een varken. de structuur van het deeg is vrij grof en heeft een zoete zachte...

salame di Fabriano

De salami is over het algemeen lang en dun en afkomstig uit de provincie Ancona. De worst wordt gemaakt van fijngehakt varkensvlees van de ham...

Salame d'la duja

Een salami uit de omgeving van Piemonte. Het deeg gemaakt van de betere delen vers varkensvlees wordt gekruid met kruiden uit de streek...

Salame crudo al Barolo D.O.C.G.

De combinatie van Italiaans varkensvlees en rode, minimaal 3 jaar oude, Barolo wijn geeft samen met de kruiden uit de streek een unieke smaak...

Salame corrallina

Een geweldig product afkomstig van de huisslacht in Umbrië. Deze worst gemaakt van mager varkensvlees met hard rugspek en zonder zachte...

Rozemarijnworst

Een magere droge varkensworst die de karakteristieke smaak krijgt door de mediterrane kruiding, knoflook en rozemarijn. Met name de met...

Rotterdammertjes

Dit lid van de boerenmetworst familie bestaat uit mager varkensvlees en spek en is niet al te fijn gemalen. De worstjes worden afgestopt in...

Roquefortworst

Deze metworst wordt van varkenvlees en spek vervaardigd. Het grof gemalen deeg wordt gekruid met een droge worst kruidenmix van eigen...

Rauchpeitschen

Zacht gekruide 'Vesperwurst' (avondworst of snackworst) gemaakt van mager varkensvlees. Aan de worst wordt geen knoflook toegevoegd en...

Provençaalse cervelaat

Een droog worstje gemaakt van doorregen* varkensvlees en spek. Het wordt op smaak gebracht met zout en Provençaalse kruiden waardoor de...

Pitina

Een salamisoort die van oorsprong afkomstig is uit de bergdalen van de provincie Pordone in het Noordoosten van Italië. Het is niet echt...

Picaloste

Langwerpig en dun, gedroogd varkensworstje. Van oorsprong afkomstig uit de Auvergne in Frankrijk. 

Pfefferbogen

Een gekookte droge worst die bestaat uit n50% varkens- 50% rundvlees. Het fijngemalen deeg wordt in een dunnen varkensdarm gestopt en is lekker...

Pfefferbeiszer

Een klein formaat droge worst gemakt van varkensvlees dat redelijk fijn wordt gemalen en daarna vermengd met vers gehakte kruiden. Het deeg...

Pezzente

Een droge worst, bekroond door de organisatie 'Slowfood' , op basis van varkensvlees van varkens uit de heuvels van Matera.De naam...

Peperworst

Droge worst die wordt aangeboden in verschillende diktes en samenstellingen. De worst kan bestaan uit rundvlees en/of varkensvlees. De smaak...

Paladeres Alentejanos

Een droge worst op basis van varkensvlees en rundvet. Gekruid met piment, wijn, zout en suikers. Herkomstgegevens

Pajottenland ringworst

De worsten worden gemaakt van varkensschouders en buikspek. Het vlees wordt niet al te grof gemalen en flink gekruid o.a. met foelie,...

Paio de Barrancos

paio Een gedroogde worst die voor het consumeren eerst licht gerookt wordt. Het vlees bestaat uit stukjes varkensfilet. De kruiding is...

Noten salami

De varkensworst is gemaakt van varkensvlees en mild gekruid met onder andere een vleugje knoflook. Niet te veel om de verfijnde smaak van door...

Mui Kwai Cheung

Deze aan de lucht gedroogde worsten zijn traditionele Kantonese lap-cheung (zoeter en rood) en mui Kwai lap-cheung (gemarineerd in Chinese...

Mini salami's in olijfolie

Voor deze kleine éénpersoons salamiworstjes wordt varkensgehakt gebruikt dat wordt gekruid, onder andere met een vleugje knoflook,...

Mettendchen

Kleine eindjes (endchen) van zuiver varkensvlees (mett) vervaardigd. Het deeg is mild gekruid en wordt in dunne varkensdarmen gestopt. De...

Meditterrane salami

Een salamisoort gemaakt van tamelijk vet varkensvlees en spek. Het vlees wordt grof gehakt of gemalen en vermengd met kruiden en vaak rijkelijk...

Longanizas

Een heel dunne Spaanse rauwe worst. Deze worst is zo dun omdat het deeg in schapensnaren (dunne darm van een schaap) wordt afgestopt. de basis...

Lap chang

Chinese droge worst op basis van varkensvlees. De worst is soms behoorlijk vet en is er in tal van varianten en smaken. Zelfs met een...

Landworst

Een kleine boerenmetworst gemaakt van sappig varkensvlees en stevig spek. De grondstoffen zijn wat grover gemalen net zoals vroeger. De kruiding...

Landjäger

Gemaakt van rund- en varkensvlees, spek en op smaak gebracht met kleurzout*, witte peper, kummel en mosterd. het deeg wordt afgestopt in...

Kümmelwurst

Een droge worst die voor 30% bestaat uit rundvlees en voor de rest uit mager varkensvlees en spek. Het uiterlijk heeft wel wat weg van onze...

Kronkelworst

Deze gedroogde worst wordt gemaakt van varkensvlees. het niet al te magere vlees wordt fijngemalen en vermengd met kruiden en zout. Het deeg...

Krajanske koblasz

Een bekend streekproduct uit de omgeving van Kranj, een stadje ten noorden van Ljubeljana. Het is een sterk gekruide droge varkensworst. De...

Knoblauchwurst

Een droge worst die voor 70% uit varkensvlees en spek bestaat dat wordt aangevuld met rundvlees. De kruiding bestaat uit kruiden naar believen...

Kleine Stracke

Een kleine maar uitstekend smakende droge worst met een mooie zachte beet. Gemaakt van varkensvlees en op smaak gebracht met zout, versgemalen...

Kilometerworst

De meer dan 65 cm lange worsten worden gemaakt van het fijnste scharrelvarkensvlees. Niet al te vet en van een wat fijnere maling. Het vlees...

Kielbasa Myśliwska

Een typische Poolse worst die ook wel de Jagersworst wordt genoemd. Licht gerookt en gedroogd, de ingrediënten zijn varkensvlees soms ook...

Kielbasa

Een gekookte droge worst bestaat voor 60% uit rundvlees aangevuld met spek. Het vlees worst gecutterd* (gesneden) en vermengd met kruiden...

Kerstworstjes

Speciaal voor de kerstdagen worden regelmatig kleine droge worstjes gemaakt. Ze zijn te herkennen aan de speciaal bedrukte textieldarm. Ze zijn...

Kaminwurzen

De worsten kregen hun naam van de plaats onder het dak waar vaak een speciale rookkamer (Kamin) was waarin ze vroeger werden opgehangen om te...

Hongaarse kolbász

Een droge worst van varkens- en rundvlees. Over het algemeen is de worst pittig gekruid met specerijen en paprika. Gezegd moet worden dat de...

Honey pigtail

Deze varkensstaart(pigtail)-worst is gemodelleerd in de vorm van een varkensstaart en op smaak gebracht met verschillende kruiden en vooral ook...

Holsteiner

Mager varkens- en rundvlees de basis van deze worst van deze worst de rest bestaat uit droog en stevig spek. het vlees en het spek worden wat...

Heublumen salsiz

De salzis is een salamivariant die normaal voorkomt in een veel dikker formaat. Deze lekkernij is gemaakt van hetzelfde mooie varkensvlees dat...

Guan Cheung

Een gedroogd leverworstje dat afkomstig is uit China en wordt gemaakt van varkensvlees, spek en eendenlever. De worstjes worden gekruid met...

Grottenzipfel

Een natuursalami die in de omgeving van Saalfeld, een plaats in de Duitse deelstaat Thüringen, is ontwikkeld. Het model is te danken aan de...

Groninger droge worst

Deze boerenmetworst wordt van varkenvlees en spek vervaardigd. Het deeg wordt gekruid met witte peper en, kenmerkend voor de Groninger...

grisoni (grischuna)

Een droog worstje dat wordt gemaakt van doorregen (matig vet) rundvlees en spek. Het deeg wordt in een dikke darm gestopt en daarna gedurende...

Grelot au noix

Kleine droge en harde salamiworstjes waaraan gehakte walnoten of hazelnoten zijn toegevoegd. Ze zijn afkomstig uit de Savoie. Het varkensdeeg...

Göttinger Blasenwurst

Een goed snijdbare droge worst uit de omgeving van Göttingen in Nedersaksen, Duitsland. Als basis wordt vlees gebruikt van goed...

Gelderse droge worst

Deze boerenmetworst wordt eveneens van varkenvlees en spek vervaardigd. Het deeg wordt gekruid met witte peper en op smaak gebracht met...

Fuet

De naam fuet betekent letterlijk 'zweep'. De naam heeft ze waarschijnlijk te danken aan de lengte van de worst alhoewel de pittige...

Figatelle

Een halfdroge gerookte worst van varkensvlees. Aan het vlees en het spek worden keel, maag, lever, long, hart en ander afval van de slacht, in...

Felino da Espozione

Een Italiaanse droge worst die wordt gemaakt van mager en vet varkensvlees. De smaak ontstaat door de toevoeging van witte wijn, knoflook en...

Färepolse

Een droge worst die meestal wordt bereid uit een alleen rund-, schape- of geitenvlees. Tegenwoordig wordt ook vaak een mix van deze vleessoorten...

Fagot de bâtonnet

Dunne droge worst die bestaat uit varkensvlees, varkensspek (15%), zout en kruiden. De worstjes komen uit de omgeving van Lyon. De droging is...

Fa chong of Lap chong

Een worst die in Suriname vers en gedroogd verkrijgbaar is. Het is een variant van de voorgaande Cantonese lachang. De gedroogde fa chong kan...

Droge worst met shiitakes

Mager varkensvlees, stevig spek en gedroogde paddenstoelen vormen de basis voor deze unieke droge worst. Het vlees wordt vermengd met zout,...

Droëwors

Een echte Zuid-Afrikaanse 'dunne' droge worst die qua samenstelling en naam veel weg heeft van de Nederlandse droge worst. De worst is...

Cserkesz

Deze dunne droge worst die, qua formaat, wel wat lijkt op de Nederlandse Rotterdammertjes wordt gemaakt van varkensvlees dat wordt gekruid...

Csabai

Deze varkensworst is zwaar gekruid met zoete en hete paprika, knoflook en komijn. Dat is ook te zien aan de rode kleur. De worsten worden boven...

Crespone

Deze traditionele salami uit de regio Brianza in het noorden van Italië is gemaakt van grof gemalen varkensvlees uit de streek. Het vlees...

Collier d'Ardenne

Een niet al te grove korrelige droge worst gemaakt van 70% varkens- en 30% rundvlees. Ze worden gekruid met peper en zout en een toevoeging van...

Chouriço azedo de vinhais

Deze Portugese gerookte worst is een beschermd streekproduct en gemaakt van het vlees van Bisaro varkens. De worst moet daaruit voor minimaal...

Chourica poirco preto monchique

De Portuges versie van de Spaanse chorizo. Afkomstig uit de regio Monchique. Bereid uit zuiver varkensvlees en sterk gekruid met...

Chorizo vels

Een droge chorizo uit het westen van Spanje de Extremadura. Een pittig gekruide worst op smaak gebracht met chili's en ruim paprika. De naam...

Chorizo rojo Ibérico jabugo

Een salami-achtige droge worst van puur Ibérico-varkensvlees. Het vlees van deze worst is niet al te fijn gehakt zodat er een lekker beet...

Chorizo patatero

Een salami variant gemaakt van 10% varkensvlees, 40% spek en 50% aardappel. Het vlees van deze worst is niet al te fijn gehakt zodat er een...

Chorizo de Soria

Een traditionele Spaanse worst gemaakt van varkens- en rundvlees. De worst is sterk gekruid met gerookte paprika en dat is ook duidelijk te zien...

Chorizo cantimpalo

Een droge worst specialiteit uit Castilië. Een van de beste chorizosoorten die verkrijgbaar is. De worst bestaat uit grof gemalen en mager...

Chorizo blanco

Een droge worst gemaakt van de betere delen van het Ibéricovarken. Het vlees wordt grof voorgesneden en gemarineerd met paprika,...

Chorizo

De chorizo wordt over de hele wereld gegeten, maar is oorspronkelijk afkomstig uit Spanje. Volgens zeggen is de naam afkomstig van een...

Chevon worstjes

Deze dunne droge worstjes worden vervaardigd van gemalen geitenvlees van biologisch-dynamische (Demeter) kwaliteit. Het vlees is afkomstig van...

Caucisse chasseur

De jagersworst worst is een klein droog worstje samengesteld uit varkensvlees van de buik en de magere delen van de varkensschouder . Soms wordt...

Cantonese lachang

Dit kleine gedroogde worstje is gemaakt van varkensvlees waaraan eventueel lever toegevoegd kan zijn. Het deeg bevat vrij grove stukjes spek en...

Cacciatore

Deze bijzondere Italiaanse droge worst is vernoemd naar de jagers (cacciatori) die hem vroeger meenamen als mondvoorraad tijdens de jacht. Het...

Cabanossi

Paprika, peper, knoflook en vooral paprika zorgen voor een pittige smaak bij deze oorspronkelijk uit Polen afkomstige worst. Het varkensvlees...

Bosvruchtenworst

De worst is gemaakt van mager varkensvlees en zacht spek dat mild is gekruid met drogeworstkruiden. Niet te veel om de verfijnde smaak van door...

Borrelbolletjes

De bolletjes worden gemaakt van mager varkens- of rundvlees en zacht spek dat mild is gekruid met drogeworstkruiden. Het deeg wordt gestopt in...

Bochettes (salami bolletjes)

Mooie luchtgedroogde bolletjes op basis van salamideeg met een vulling van kaas en een bedekking van kruiden als peper of een kruidenmix. De...

Boccocino al tartufo

Een min salami typisch voor de streek Umbrië. De basis is varkensvlees dat fijn wordt gemalen en de kruiden zijn afkomstig uit de streek....

Bistro pur porc

Een droge worst gemaakt van 100% puur varkensvlees. Het fijn gekruide deeg dat niet al te grof mag zijn wordt gestopt in een varkensdarm en...

Bigorresalami

Deze witschimmelsalami wordt gemaakt van het vlees van de zwarte bigorrevarkens die nog in de vrije natuur scharrelen in het Franse...

Bauernseufzer

Deze specialiteit uit de Oberpfaltz in de deelstaat Beieren in Duitsland wordt uitsluitend gemaakt van varkensvlees. Op smaak gebracht met zout...

Appenzeller pantli

Een drogeworstspecialiteit uit het Appenzellerland. De worst lijkt wel wat op de Duits/Zwitserse Landjäger, maar is alleen veel groter. De...

Alm Beisser

Pittig rauw worstsnack-product uit Oostenrijk gemaakt van varkensvlees en natuurlijke kruiden. De Alm Beisser worden gevormd in dunne, rauwe...

Copyright 2020 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl