21-september-2021 |
Chorizo

Chorizo

De chorizo wordt over de hele wereld gegeten, maar is oorspronkelijk afkomstig uit Spanje. Volgens zeggen is de naam afkomstig van een geestelijke uit Badajoz die de worst 'churizo' noemde wat in het Catalaans 'druipend vet' betekent. Tijdens het drogen lekt de worst namelijk voordurend vet. De worst wordt gemaakt van gehakt varkensvlees en spek. Het vlees wordt vermengd met kruiden als oregano, knoflook en vooral paprikapoeder, bij de beste worsten is dat het 'pimiento choricero'. Deze smaakmaker zorgt ook voor de rode kleur. Het deeg wordt gestopt in dunne varkensdarmen en vers verkocht als maaltijdcomponent voor stoofschotels. Ze kunnen gekookt, gebraden en gegrild geserveerd worden. De worsten die wij kennen worden gedurende enkele weken gedroogd en vaak gerookt. De worst is in talloze varianten verkrijgbaar. De lekkerste worden gemaakt van het vlees van Ibérico-varkens ( zie 'mijn slager' vlees/varkensrassen)

• Als maaltijdcomponent, dun gesneden als broodbeleg en als tapas.

Herkomstgegevens

Vleessoort varken
Land van herkomst Spanje
Producent  
Terug naar boven