21-september-2021 |
Fa chong of Lap chong

Fa chong of Lap chong

Een worst die in Suriname vers en gedroogd verkrijgbaar is. De worst is ook bekend onder de namen: Lap cheong, lap cheung. Het is een variant van de Cantonese lachang. De gedroogde fa chong kan worden gemaakt van varkens- of kippenvlees. Er is zelfs een variant waaraan eendenlever wordt toegevoegd. De kruiding is helemaal afhankelijk van de maker, is heel uitgebreid en de worst is dus lekker pittig. Door de verschillende kruidingen zijn er heel veel varianten. Het deeg wordt gestopt in een varkensdarm, soms gerookt en gedurende een krappe week gedroogd waarna de mooie geur en kleur ontstaat. De worst wordt, klein gesneden, vaak meegebakken in de nasi of bami. Er is dan geen bakolie nodig want de worst bevat van zichzelf al voldoende vet. Ook worden ze wel in rijst meegstoomd. 

• Als snack, dun gesneden als broodbeleg en bij de warme maaltijd.

Herkomstgegevens

Vleessoort kip / varken
Land van herkomst Suriname, Zuid-Amerika
Producent Slagerij Schel, Rotterdam
Terug naar boven