21-september-2021 |
Pitina

Pitina

Een salamisoort die van oorsprong afkomstig is uit de bergdalen van de provincie Pordone in het Noordoosten van Italië. Het is niet echt een worst, maar een soort gehaktbal van gezouten en gerookt vlees dat afkomstig is van gemzen en/of geiten. Het gewicht van de bal varieert van 100 - 200 gram. Het vlees wordt samen met knoflook, zout, peper, venkel, wilde kruiden en rode wijn gehakt en goed gemengd. Daarna wordt het vlees tot grote ballen gevormd die door maismeel worden gerold. Tot slot worden de bollen enkele dagen gerookt boven een laag smeulend vuurtje van beukenhoutsnippers waaraan jeneverbessen zijn toegevoegd. 

Inmiddels heeft de Pitina van de Europese Unie de officiële IGP status gekregen. IGP staat voor ‘Indicazione Geografica Protetta’, hetgeen een duidelijke indicatie van het herkomstgebied geeft. 

• Als broodbeleg en snack, maar ook gekookt als vleescomponent bij warme maaltijden.

Herkomstgegevens

Vleessoort gems / geit
Land van herkomst Italië
Producent  
Terug naar boven