21-september-2021 |
Walliser Hauswurst

Walliser Hauswurst

Deze worst is gemaakt volgens een oud boeren recept. Vroeger werden eigenlijk alle vleessoorten die voor handen waren gebruikt. Van wild tot zelfs paardenvlees. Dat vloeide voort uit het feit dat vlees schaars was. Het gebrek aan vlees werd goedgemaakt door aardappels voor de vulling en rode bieten voor een mooie vleeskleur toe te voegen. De worst wordt tegenwoordig gemaakt van 80% rundvlees en voor de rest nog steeds aangevuld met aardappelen, bieten, spek en knoflook. De worst wordt verder op smaak gebracht met zout en peper. Het deeg wordt in een varkensdarm gestopt en de worst wordt minstens 14 dagen gedroogd. Alles samen resulteert in een worst met een heel aparte textuur en verfijnde smaak. 

Er zijn verschillende varianten voorhanden. De samenstelling, het uiterlijk en de smaak verschilt per 'Tal' (dal). Zo zijn er: Vispertaler, Saaser, Mattentaler, Grande, Wild-, Knoblauch- en Balfrin-Hauswürst.

Het spek is een belangrijk onderdeel van de 'Walliserteller'.

• Als snack en dun gesneden als broodbeleg.

Herkomstgegevens

Vleessoort varken
Land van herkomst Zwitserland
Producent Biohof Fischerbiel, Schweiz
Terug naar boven