21-september-2021 |
Ahlewurst

Ahlewurst

Vanuit de traditie van de huisslachting onstond deze worst die zijn naam te danken heeft aan het langdurige rijpingsproces. 'Ahle' is dialekt voor 'oude'. Voor de worst wordt het hele varken gebruikt. Inclusief het hoogwaardige schnitzel en fricandeauvlees. Het vlees wordt slachtwarm, dus nog voor het afkoelen van het dier, verwerkt. Afhankelijk van de streek wordt het gekruid met zout, peper, kummel, kruidnagel, nootmuskaat, suiker, knoflook en rum of brandewijn. Na het afstoppen in natuurdarmen wordt de worst bij een relatief hoge luchtvochtigheid opgeslagen om te rijpen. Dat gebeurde meestal in een vakwerkschuur omdat de kombinatie van hout en lemen muren voor de juiste omstandigheden zorgden. De dikte van de darm is bepalend voor de duur van de rijping. De worst wordt gerookt en ongerookt verkocht. 

• Op het brood, als onderdeel van een buffet, in combinatie met pizza's en als snack. 

Herkomstgegevens

Vleessoort varken
Land van herkomst Noord-Hessen, Duitsland
Producent  
Terug naar boven