21-september-2021 |
Finocchiona

Finocchiona

Een salami uit de Toscane die zijn naam dankt aan de venkel (finocchio) waarmee hij is gekruid. de venkel werd vroeger niet alleen gebruiktm omdat het kruid goekoper was dan peper, maar ook omdat desterke smaak de onvolkomenheid van het varkenmsvlees vaak beter maskeerde. Voor de worst wordt gebruik gemaakt van varkensvlees en kinnenbak (wang)spek. Naast de venkel wordt de worst op smaak gebracht met zout, knoflook, peper en voor een extra fijne smaak wordt rode wijn toegevoegd. Met het deeg worden verschillende formaten runderdarmen gevuld die nadat ze zijn dichtgebonden vaak worden omwikkeld met touw. Daardoor blijft het model intact. Door verschillende soorten darmen die gebruikt worden is de worst verkrijgbaar tot diktes van wel 25 cm. De worsten moeten, afhankelijk van de dikte, tot wel een jaar rijpen. De droging van deze aromatische worst vindt plaats in de natuurlijke omgeving en bij voorkeur in koele kelders. De smaak is heel subtiel met een vleugje anijs.

• Op het brood, als onderdeel van een buffet, in combinatie met pizza's en als snack. 

Herkomstgegevens

Vleessoort varken
Land van herkomst Italië
Producent  
Terug naar boven