Het etiketteren van samengestelde producten, zoals kookworst, maaltijden en vele andere slagerijproducten bezorgt sommige slagers kopzorgen. Of een heel groot etiket of toch een niet-helemaal correct etiket maken?
De meeste producten die in de slagerij gemaakt en daar verkocht worden hebben een hoge omloopsnelheid in de winkel. Etikettering en een ingrediëntendeclaratie is niet nodig. Andere producten die wel onder de definitie ‘voorverpakt’ vallen moeten wel een etiket hebben met een ingrediëntendeclaratie. Slagers lopen tegen problemen aan, die niet makkelijk oplosbaar blijken. Twee lichten wij er uit.

Voorverpakte samengestelde producten

Voor complexe samengestelde producten is het vrijwel onmogelijk om een leesbaar begrijpelijk etiket voor de consument te maken. Stel je maakt een voorverpakt broodje met vleeswaar, gehakt en een eigengemaakte saus waarin o.a. ketchup zit. Op het etiket van dit belegde broodje moeten de ingrediënten staan in afnemende hoeveelheid. Maar doordat van ingrediënten, bijvoorbeeld van de ketchup, alleen bekend is welke ingrediënten er in zitten, maar niet de hoeveelheid is het onmogelijk voor de slager om alle ingrediënten van het broodje in volgorde van afnemende hoeveelheid op te nemen op het etiket.

De slager kiest dan uit een aantal opties:

  • Laten analyseren van het product door een laboratorium. Dit is kostbaar, zeker als je veel producten hebt.
  • Op basis van aannames de volgorde in de ingrediëntendeclaratie bepalen. Met de kans op fouten.
  • Alle ingrediënten met de eigen ingredientendeclaratie opnemen in de declaratie. Dus van ketchup wordt de ingrediëntendeclaratie overgenomen op het etiket. Consequentie: een lang etiket.

De KNS is, samen met andere branche-organisaties, met de NVWA in gesprek over deze problematiek. Leveranciers willen niet graag de samenstelling, lees de hoeveelheid, van de ingrediënten prijsgeven omdat daarmee het geheim van het recept openbaar wordt.

Veranderingen in receptuur

Elke keer als een slager een nieuw ingrediënt gebruikt of een nieuwe kruidenemmer openmaakt moet hij zich realiseren dat dit consequenties voor het etiket van zijn product kan hebben. De samenstelling bepaalt wat er op het etiket komt. Dus voortdurend moet een slager zich afvragen of zijn etiket nog klopt.
Eclarion, dé applicatie voor het maken van etiketten, helpt de slager. De applicatie bericht de slager als de samenstelling van één van de producten in het digitale magazijn verandert. Er komt een uitroepteken te staan bij het ingrediënt, waardoor de slager weet dat er iets veranderd is. Blijft nog wel de vraag wanneer de slager met deze veran¬derende samenstelling te maken krijgt. De weg van opslag, grossier en voorraad in eigen magazijn is lang. Er kunnen maanden overheen gaan tot de slager het product daadwerkelijk gebruikt. Het zou helpen als de leverancier op de verpakking aan geeft ‘recept ongewijzigd sinds...’, maar dit is geen wettelijke plicht, dus dat gaat niet snel gebeuren, ondanks de verzoeken daartoe.
Ook bij deze problematiek zoekt de KNS, met partners als Eclarion, naar oplossingen.

©De Slager 2015 - een uitgave van de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) - (070) 390 63 65 - Publicatiedatum: 31 January 2016

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl