Stephan Harberink, Key Accountmanager van Raps, wordt de Vers-inspirator van Vers-inspiratie. Deze enthousiaste vakman inspireert ons met de beste tips en trends voor productvernieuwing. Welkom in een wereld waar alles draait om smaak. 

Hoe ben je in dit vak gerold? 

“Ik ben altijd bezig geweest met smaak en vernieuwing, zolang ik me kan herinneren. Als kind stond ik graag in de keuken, en mijn leraren op de koksopleiding vertelden me dat ik talent heb voor het bedenken van nieuwe smaakcombinaties. Als slager en later als accountmanager bij grote kruidenleveranciers, kon ik mijn creativiteit verder ontwikkelen. Na wat omzwervingen ben ik nu terug bij het ambacht. Ik vind het geweldig om weer samen te werken met versspecialisten.”

Ik heb gezien hoe creatief je bent, en hoe je werkt: inspiratiesessies zoals bij het VIP-event en de Ambachtelijke Slagersvrouwen maken enthousiaste reacties los. Hoe kom jij op je ideeën?

“Dat vind ik een lastige vraag, ik ben me er niet altijd van bewust, maar het is een proces dat nooit stopt. Ik zie iets op vakantie, als ik uit eten ga, of bij een feest. Het kan inslaan als een bom, of het begint te borrelen: hoe kan ik dit vertalen naar de Nederlandse versspecialist?” 

Kun je een voorbeeld noemen van een smaaktrend voor dit voorjaar?

“De nadruk ligt in de media sterk op zoutarm en E-nummervrij. Dit is natuurlijk een belangrijk issue, maar in de praktijk hoor ik van versspecialisten vaak een ander geluid: ze willen terug naar de pure smaken. Zij weten, net als ik: wat lekker is, verkoopt zichzelf.” 

   

Wat zijn dan jouw persoonlijke smaakvoorkeuren?

“Ik hou van alle smaken die verrassen, zowel van de smaak-explosie die ik krijg bij de Marifresh authentic saté marinade van verse ingrediënten, als van de subtiele hint van een randje Marifrech oil garlic & herbs op een lekker stukje vis. Ik word enthousiast van een marinade die mooi over de vis of het vlees uitvloeit, en dat je proeft dat wat je eet vers is en puur. Dat je denkt: Wauw! Dít is lekker! De klant dat wauw-gevoel geven, is waar ik naartoe wil. Ik adviseer wel om altijd eerst te proeven wat specerijen doen met jouw product. Juist omdat ik zo van smaak houd, vind ik het niet lekker als producten zijn volgepropt met kleuren en kruiden. Less is more.”

Wat wordt volgens jou dé bbq-trend van 2018? 

“Met stip: spareribs gemarineerd met Low & Slow marinades. Deze zijn een beetje lobbig, zodat ze lekker aan het vlees of de vis blijft hangen. Heerlijk om te zien en te proeven, om je vingers bij af te likken. Maar ik denk ook aan de Schweinskrosti op basis van kummel. Die heb ik onlangs geproefd op het hoofdkantoor van Raps in Kulmbach (D). Dat is zó lekker, daar krijg ik gewoon kippenvel van. Heerlijk voor bijvoorbeeld kindvriendelijke hamburgers door de lichtzoetige smaak die neigt naar zoethout.” 

De Low & Slow-marinade is onderdeel van de Signature-lijn van Raps. Wat maakt deze lijn bijzonder?

“Versspecialisten kunnen er eindeloos mee variëren en zo hun eigen handtekening onder hun vakmanschap zetten. Je kunt met dezelfde marinade vlees en vis marineren, sprenkelen over een ananasspies en stokbrood, of een paar druppels gebruiken voor een kruidenboter. De smaken zijn puur en vol, de producten supervers. Wie dit proeft, merkt gelijk het verschil, want met verse sereh, gember en chili bereik je een heel andere smaakbeleving dan met gedroogde kruiden. Deze marinades veroorzaken de smaakexplosie waar ik zo van hou. Ze zijn fingerlicking good.” 

“Ik wil smaak verkopen, mijn kennis delen, versspecialisten inspireren en helpen. Dus heb je inspiratie nodig, wil je op ideeën gebracht worden, laat het me weten. Ik kom langs, en we gaan samen aan de slag. Ik geef deze demo’s in samenwerking met Weidelco. Dit is de enige groothandel in Nederland die exclusief de producten van Raps mag verkopen.”

Tot slot: wij hebben jou gevraagd onze Vers-inspirator te worden; wat vind je daar eigenlijk van?

Met een brede lach: “Dat vind ik een hele eer!” 

www.raps.com

Beeld: ©Henk Riswick fotografie, ©Raps

Sweet sticky chili wings

Ingrediënten

Kipkluifjes en Sweet chili low & slow marinade

American sticky ribs

Ingrediënten

Spareribs en spare rib marinade Amercia

Marifresh Authentic saté

Ingrediënten

Varkenshaas en Marifresh authentic saté

Blueberry sticky rum ribs

Ingrediënten

Spareribs en Blueberry & rum marinade

Raps presenteert u een nieuwe productielijn waarbij gemak voor u als versspecialist voorop staat: RAPS Signature. Zonder veel inspanningen een vitrine vol versproducten met een keur aan geur, kleur en smaak. Al uw medewerkers kunnen de recepten klaarmaken waarbij zij het hele jaar door oneindig kunnen variëren en hun eigen creativiteit ten toon kunnen spreiden Met de RAPS Signature lijn heeft Raps eeb assortiment specerijen, melanges en marinades ontwikkeld waarbij u als versspecialist uw producten naar een hoger ambachtelijk niveau tilt.

www.raps.com

© vakblad Vers-inspiratie - een uitgave van b2b Communications BV - (026) 370 00 27 - Publicatiedatum: 23 April 2018

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl