21-september-2021 |
Makreel (gerookt)

Makreel (gerookt)

Meestal kop je bij de visspecialist gekookte makreel. Echt gerookte makreel komt minder voor. Het verschil tussen deze twee soorten zit hem in de rooktechniek. De makreel wordt eerst door een pekel gehaald en kan daarna op 2 verschillende manier worden bewerkt. Gerookte makreel kan worden gerookt op een temperatuur van maximaal 30ºC . De vis wordt op die manier niet echt gaar, maar droogt voornamelijk en neemt tijdens dit proces de smaak van de rook aan. Het visvlees is grauw en een beetje glazig. Het vlees is ook vaster dan de warm gerookte makreel en zouter van smaak. De tweede manier van roken is de 'warme rook'. Daarbij wordt de makreel gerookt bij een temperatuur van circa 70- 90ºC gedurende 6 uur. Het visvlees wordt dus gaar en heerlijk zacht. 

Het vetgehalte van de makreel is relatief zeer hoog. De makreel bevat 2x zo veel Omega-3 als zalm. 

 

 

Terug naar boven