Escargots
De escargot (Frans woord voor slak) is een landslak die oorspronkelijk alleen bekend was als een echt Franse specialiteit. Haar faam heeft zich in de loop van de jaren ook naar onze streken uitgebreid. Er zijn ongeveer twintig Europese soorten die in restaurants worden geserveerd.
De meest gangbare soorten zijn:
♦ De segrijnslak (petit-gris of gros-gris)
♦ De echte wijngaardslak
♦ Helix lucorum, ingevoerd uit de Balkan en Turkije
De wijngaardslak is vooral heel populair in Frankrijk. Ze worden tegenwoordiog veel gekweekt in Oost-Europese landen als Roemenië, Bulgarije, Servië, Montenegro, Macedonië, Bosnië, en Kroatië.
Ondanks het feit dat de wijngaardslak officieel op de Nederlandse rode lijst staat worden ze toch te koop aangeboden. Het is de donkerbruine variant, afkomstig uit Roemenië en Bulgarije, die daar speciaal voor de Europese markt wordt gekweekt.
Gebruik
• Gekookt
♦ Verkrijgbaarheid |
JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC | ||
♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |
Foto: Wijngaardslak