21-september-2021 |
Wulk

Wulk

De Buccinum undatum of wulk is een in zee levende kieuwslak. De naam wordt echter ook voor andere slakkensoorten gebruikt. In Vlaanderen (België) spreekt men van karakol. Een andere maar weinig gebruikte benaming voor deze soort is kinkhoorn. Het is één van de grootste huisjesslaksoorten uit de Noordzee. De structuur van het vlees lijkt op die van inktvis, de smaak is zoet, zoals bij krab. De grote exemplaren zijn soms taai. Eet ze bij voorkeur niet groter 4,5 cm. Dan zijn ze op hun best. De wulk zelf wordt ook commercieel gevangen met behulp van vallen. In Nederland zijn de kleine slakken (tot ca. 5 cm lengte) maar beperkt te koop.In Normandië/Bretagne worden de kleinere slakken (koud, gekookt) gegeten als voorgerecht of worden ze geserveerd op een plateau fruits de mer.

 Vroeger waren wulken vooral voedsel voor arme mensen. Tegenwoordig worden de meeste exemplaren geëxporteerd naar oosterse landen.
 

Terug naar boven