Yellow tail
De Japanse yellowtail of amberjack is inheems aan de noordwestelijke Stille Oceaan , van Japan naar Hawaii. en langs de kusten van de VS. De vis wordt bijzonder gewaardeerd in Japan, waar het hamachi of buri heet . Deze vis worden gekookt of rauw gegeten en is favoriet in de koudere maanden wanneer het vlees een hoger vetgehalte heeft. Het is vooral een winterdelicatesse van Toyama en de Hokuriku regio. De Yellowtail komt nogal eens voor op menu's onder de naam 'Yellowtail Tuna' (Gele Tonijn), maar het is een vis van een heel andere familie, de Carangidae, in plaats van de familie Scombridae die tonijn, makreel en bonito omvat. Je komt de vis regelmatig tegen in de Amerikaanse Sushibars waar ze bekend staat onder de naam Hamachi. De vis wordt bij voorkeur rauw gegeten.
De vis wordt voornamelijk gekweekt in kooien in de binnenzee van Japan. Een kleine hoeveelheid hamachi wordt in het wild gevangen voor de kust van centraal-Japan. Een andere geelstaartsoort (Seriola lalandei) wordt in het wild gevangen bij Zuid-Californië en Baja, Californië en in Mexico en Australië gekweekt.
Gebruik
• Rauw gegeten
Vangstgebieden FAO