21-september-2021 |
Schelvis

Schelvis

De schelvis is de grote broer van de wijting en een echte wintervis. Schelvis wordt met name in Groot-Brittannië, gezouten en gerookt geserveerd als 'haddock'. Van de schelvis wordt vaak stokvis gemaakt. De vis donker, groenig bruin en de buik is wit. De zijkanten zijn zilverwit. De maximale lengte is ruim 1 meter met een gewicht van circa 16 kilo. Aan weerskanten onder de eerste vin een zwarte vele de zogenaamde 'Petrusduim'. Deze vlek wordt toegeschreven aan de heilige Petrus omdat de vis wat geld schonk om de belasting te betalen. Een prachtig verhaal, maar niet erg waarschijnlijk omdat de vis in de zee van Galilea nooit is aangetroffen. 

Het vlees is zacht van structuur en volgens kenners zelfs lekkerder dan de kabeljauw. Vooral de lever is van een unieke kwaliteit, maar wel heel vet en boordevol eiwitten. Je kunt schelvis uitstekend bakken, frituren of stoven. Je moet tijdens de bereiding wel voorzichtig met de vis omgaan want de structuur is erg zacht. 

Vangstgebieden FAO

De vis wordt gevangen in de gebieden  21 - 27 

 Verkrijgbaarheid

JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC      
             
Terug naar boven