21-september-2021 |
Hamburger

Hamburger

Volgens zeggen is de hamburger afkomstig van de Kozakken die tijdens hun lange tochten door Europa rundvlees onder hun zadel bewaarden alwaar het tijdens het rijden werd fijn gewreven. Jaren later werd het recept in Rusland verfijnd door aan het gehakte vlees uien en eieren toe te voegen. De hamburger zoals wij hem kennen werd voor het eerst in Hamburg (Duitsland) gebakken en dankt daaraan ook de naam. Duitse emigranten namen het recept mee naar Amerika en daar begon de zegetocht. 

De originele hamburger is gekruid met peper en zout en wordt vervaardigd van mager rundvlees. Niet van de biefstukdelen maar meer van de wat doorregen delen van de voorkant van het rund. Het vet en meegemalen bindweefsel geeft wel extra smaak aan deze lekkernij die met name tussen een broodje en op de barbecue zeer geliefd is. Het vlees is niet zo mager als een tartaartje want dan wordt het product veel te droog. De originele hamburger wordt net als biefstuk naar wens van de eter gebakken. Rood, rosé of doorbakken. Aan de originele hamburger mag absoluut geen varkensvlees worden toegevoegd. 

Vaak worden ook kappertjes, gehakte uitjes en worcestersaus als extra smaakmaker gebruikt. De hamburger wordt op een broodje geserveerd in combinatie met sla, uiringen, tomaat en ketchup. 

Tegenwoordig zijn er echter ook varianten van kip-, varkens- en paardenvlees te koop evenals vegetarische producten.

Meer over de hamburger & Klik hier voor de mega-burger 

Voedingswaarden per 100 gram onbereid

energie 498 kJ/ 119 kcal
eiwit / vet 23 gr - 3 gr
koolhydraten 1 gr 

Bereidingswijzen

 
bakken 4-5 min
grill / bbq 4-5 min
fondue / gourmet  ja



 


 

Terug naar boven