Een groeiend aantal consumenten eet tegenwoordig 'flexitarisch' anders gezegd men eet dan elke dagen per week of maand geen vlees. In 2013 is het aandeel van deze consumenten gestegen tot 35 %. Wanneer je geen vlees eet dan moet je op zoek naar alternatieven om tekorten van belangrijke voedingsstoffen als: eiwit, vet, vitaminen en mineralen, te voorkomen. Mijn Slager geeft hier, zonder volledig te zijn, een overzicht van producten die je bijsteeds meer (vegetarische)slagers, maar vooral supermarkten en reformzaken tegenkomt

In het algemeen

Vleesvervangers zijn producten, rijk aan eiwit, die bedoeld zijn, om vlees en/of vleeswaren tijdens de maaltijden te vervangen. De producten zijn in eerste instantie vervaardigd voor de vegetariers onder ons, maar door allerlei omstandigheden zijn er steeds meer consumenten die het gebruiken omdat ze gewoon minder vlees willen eten. 

De van oudsher bekende vleesvervangers zijn eieren, noten en zaden en sojaproducten als tempeh en tofoe. Tegenwoordig worden de vleesvervangers ook vervaardigd uit zuivel en schimmelculturen. De producten worden vaak gepresenteerd als immitaties van de bekende vleesproducten als schnitzels en burgers. 

Beter

Als eiwitbron wordt niet-genetisch gemanipuleerde soja gebruikt. Het product is 100% plantaardig en neutraal van smaak en kleur. Het is vet- en zoutarm, glutenvrij en rijk aan vezels. Het product komt in 2011 op de markt in lappen, stukjes en reepjes. Het wordt koelvers en bevroren aangeboden. 

Beeter

Meatless

Om het vet- en caloriegehalte van vleesproducten omlaag te brengen en de voedingswaarde van vleesproductenen snacks te verbeteren kan Meatless als grondstof worden toegevoged. Het product bindt zich zonder problemen met gewoon vlees. Meatless is een plantaardige vezel die wordt vervaardigd op basis van lupinemeel of op basis van tarwemeel. Verder worden zeewier, karamel en rijst. Lupinemeel is afkomstig van een superpeulvrucht die al door de Grieken en Romeinen werd gebruikt vanwege dehoge voedingswaarde. Lupine behoort tot de meest eiwitrijke gewassen. Meatless bevat 10% hoogwaardige eiwitten en vrijwel geen verzadigde vetzuren Het cholesterolgehalte is vrijwel 0. In vleeswaren en snacks is vet een belangrijke smaakcomponent. Dat vet kan nu door Meatless vervangen worden zonder smaak- en kwaliteitsverlies. Meatless jkan niet in de winkel worden gekocht. Het is een grondstof voor de voedingsmiddelenindustrie.

Meatless

Tivall Het huismerk van AH. Het basisingredient is soja/tofu. De producten zien er uit als echte vleesproducten en ze zijn goed te gebruiken in gewone recepten. Ze bevatten eiwitten, vtamines en mineralen. Aan de basis wordt tevens vitamine B12 en ijzer toegevoegd. Soms zijn de producten al gekruid, maar je kunt er zelf ook kruiden aan toevoegen. Van hetzelfde merk verkoopt AH ook vegetarisch broodbeleg.
 
Valess

Een vleesvervanger op basis van zuivel en zeewier. het product is van nature rijk aan zuiveleiwitten, onverzadigde vetten en extra verrijkt met vitaminen en ijzer. De vastheid van Vales wordt op dezelfde manier verkregen als bij de bereiding van kaas. De smaak krijgt het product door toevoeging van kruiden en aroma's.

Valess

Vivera

Alle producten van Vivera zijn vegetarisch. Vivera is een natuurlijk verantwoorde vleesvervanger die gemakkelijk te bereiden is en volop variatie in je voeding biedt. Vivera bevat vele voedingsstoffen die van nature ook in vis en vlees voorkomen zoals vitamine B12 en ijzer. Vivera is hiermee de meest complete vleesvervanger die zorgt voor de noodzakelijke aanvulling in je voeding. De producten worden gemaakt van plantaardige, niet genetisch gemodificeerde grondstoffen. De meeste producten worden bereid op basis van soja. Een klein aantal andere producten op basis van rijst of wortel. Vivera maakt uitsluitend gebruik van scharrelkippenei-eiwit.

Vivera

Quorn

De basis van Quorn is afkomstig van de schimmel 'Fusarium vevenatum'. De schimmel bevat geen dierlijke producten en en bstaat voor 45% uit eiwitten en voor 13% uit vet. De producten zijn verkrijgbaar in: stukjes en fijngehakt. Varianten zijn: Quorn gekruid, gemarineerd, ongepaneerde en gepaneerde productene, kat-en-klaar maaltijden en wokschotels.

Quorn

 

- Publicatiedatum: 6 March 2016

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl