"Wat de boer niet kent dat eet hij niet". Voor sommige gerechten die Vers-inspiratie op het wereldwijde web tegenkwam geldt dat nog steeds. Dat betreft hoofdzakelijk gerechten die van oudsher ontstonden bij het slachten aan huis. De 'huisslachting'. Bij ons kennen we voorbeelden als balkenbrij, hoofdkaas en bloedworst.producten die bij menig Hollander zeker niet op tafel komen. 

In andere landen op deze aarde zijn er nog heel andere producten. Men eet daar onderdelen waar we niet eens aan willen denken. De bevolking eet daar regelmatig vlees van slachtdieren die ons tegenstaan, die wij alleen kennen als huisdier of die in onze ogen  beschermd zijn. 

Toch ontstaat er langzaam maar zeker een duidelijke kentering in onze denkwijze. Enerzijds door het feit dat het reizen over de hele wereldgemeengoed is geworden en we dus kennis maken met producten en eetgewoonten die elders van oudsher als gewoon voedsel worden ervaren of uit noodzaak omdat men moet overleven. Het zijn vaak producten en eetgewoonten waar wij vreemd tegenaan kijken en soms zelfs van gruwelen. Op deze pagina maak je kennis met enkele producten die Vers-inspiratie op het web ontdekte.

Klik op de foto voor een vergroting.

Europa

 

België

waterkonijn 

In België was tot voor enkele jaren deze gebraden variant van de muskus- of bisamrat een ware delicatesse. In Nederland heeft het vlees een imago-probleem. Kenners geven aan dat het vlees heel mals is en de smaak neigt naar haas en/of wilde eend. Het beestje kan worden gebakken of gegrild en met een Belgische biertje, een herfstbok en pruimen worden gestoofd.

Frankrijk

andouillette

De ingewanden van varkens en/of runderen worden voor deze Franse specialiteit gebruikt. De niet kenners ervaren de smaak als bijzonder onaangenaam. De beet is rubberig en ook het aanzicht dat er nogal vettig uit ziet is niet om over naar huis te schrijven. De bereiding varieert per streek. 

Frankrijk en Spanje

gebakken pens

De pens is in het Spaanse Calibrië een geliefd gerecht en heeft qua samenstelling wat meer body dan de Franse variant. In Spanje wordt de pens gebakken met ui, knoflook, rode pepers, basilicum en een forse scheut wijn van de streek. Het komt ook voor dat de pens gemarineerd wordt, in repen gesneden en vervolgens gefrituurd tot ze lekker knapperig is geworden. 

Spanje

zarajos

Een traditioneel gerecht uit Cuenca is zarajos. Het is afkomstig uit de huisslachting en gemaakt van schapendarmen die om een wijnstok zijn gerold om vervolgens te worden geroosterd boven de gloeiende kolen. De bolletjes worden warm geserveerd, als voorgerecht of tapa. Soortgelijke gerechten zijn embuchados uit La Rioja en in de provincie Aragon, eten ze madejas.

Spanje

gallinejas

Deze traditionele schotel uit Madrid bestaat uit de dunne darm van schapen, longen, milt en pancreas, gebakken in hun vet. Het gerecht wordt warm geserveerd en gaat vaak gepaard met frieten. Er zijn maar weinig bedrijven die gallinejas serveren, omdat het wordt beschouwd als een gemeenschappelijke schotel, een delicatesse die het meest wordt gegeten tijdens festivals.

Balkan, Griekenland en Turkije

kokoretsi

Kukurec of kokoreç, bestaat uit gewassen en soms voor een deel met vlees gevulde darmen van een lam of schaap. Ze worden rondom een stok gedraaid en gegrild. Het komt ook wel voor dat stukken nier, long, zwezerikken en hart eerst aan de stok gestoken worden waarna de darmen er omheen gerold worden. Voor de smaak gebruikt men oregano , paprika en andere kruiden.

Frankrijk

tricandilles

Gegrilde darmen zijn een traditioneel gerecht in de Franse Gironde. Ze worden gemaakt van zorgvuldig schoon gemaakte dunne darmen van een varken. Na het schoonmaken worden ze gekookt in een kruidige bouillon en daarna gegrild boven een vuur van wijnstokken en suikerriet. Het wordt beschouwd als een dure delicatesse.

Frankrijk

cervelle de veau

Kalfshersenen zijn een traditionele delicatesse in Europa en Marokko . De delicatesse wordt vaak geserveerd met tong , gebakken met beurre noir en kappertjes , of vermengd met roerei. De hersenen zijn week van textuur en hebben een wat vlakke smaak. Ze worden daarom meestal op smaak gebracht metpittie sauzen als chili saus en saus ravigote.

Toscane Italie

cibreo

In Toscane eten ze werkelijk alles van een kip. De poten, de filet maar ook de kam van de haan. Over het algemeen worden er bonen bij geserveerd. 
Kippenlevers, hanenkammen, -lellen en ongelegde kippeneieren zitten ook allemaal in de cibreo. Een eeuwenoud Toscaans recept. 

Noord- en Zuid Amerika

 

Amerika (Azië) 

krokodil

Krokodil heeft nogal een neutrale smaak en het wordt aanbevolen dat er een kruidenaroma wordt gebruikt. Het smaakt een beetje naar kip, maar met een milde smaak van de vis. De staart is het beste deel. Het vlees heeft weinig cholesterol en is buitengewoon sappig en mals. Het kan worden bereid in de koekenpan en is ideaal voor barbecues, braden of grillen.

Antillen

sopa di yuana

Leguanen of boomkippen zoals men op de Antillen zegt, behoren tot de hagedissen en leven op de Antillen in vrijheid. Volwassene leguanen zijn groenachtig grijs. Ze hebben dus een uitstekende schutkleur. Op Curaçao broeden leguanen in gevangenschap want ze worden nogal bedreigd. De inwoners van Curaçao maken soep van leguanen. Het vlees smaakt naar kip. 

Peru, Bolivia en Ecuador

cavia

In Peru is de cavia een delicatesse. Het beestje wordt in tal van varianten aangeboden. Ze worden in huis gehouden en gevoerd met etensresten net zoals wij in Nederland vroeger deden met kippen of varkens. Op markten worden ze onder de naam 'cuy' gekookt, gebakken, geroosterd en gefrituurd aangeboden. Tijdens het jaarlijkse 'Guinea Pig Food' festival worden de beestjes zelfs aangekleed met traditionele jurkjes alvorens ze boven het vuur worden geroosterd. 

Suriname

fladder

Een delicatesse uit de Creoolse keuken. Gemaakt van een, in een soepgroente-bouillon, gekookte runderpens waaraan onder andere de Madamme Jeanette-pepers zijn toegevoegd. De smaak is heel kruidig. De fladder wordt in dunne repen gesneden en samen met warme worsten vanuit stalletjes op straat verkocht. 

Amerika / Montana en Phoenix

rocky mountain oysters

De ballen (testikels) van een stierkalf worden verwijderd en na bewerking als een snack geserveerd. Ze worden ontdaan van de vliezen en door meel, dat is gekruid met peper en zout, gerold. Daarna wordden ze gefrituurd. Deze snack wordt vaak geserveerd op cowboyfestivals en rodeo's. Uiteraard is er een dipsaus bij. In Canada heten deze delicatessen 'prairie oysters'. 

Mexico

malou

Deze, in Mexico veel gegeten soep, wordt gemaakt van de maag van een koe. De geur is niet om te harden en de in stukken gesneden pens is niet echt mals. Een soep dus voor echte liefhebbers.

Latijns-Amerika

cunchillo

Mensen in het Caraïbische gebied en Latijns-Amerika gebruiken darmen nog steeds bij het maken van hun traditionele gerechten. Ook worden ze in Zuid-Amerikaanse steden en dorpen vaak op straat aangeboden. Cunchillo wordt gemaakt van de dunne darm van een koe. Het gerecht is onder verschillende namen bekend zoals:. Chinchulín (in Argentinië en Uruguay ), chunchule (in Chili ), caldo AVA (Paraguay), choncholi ( Peru ), chunchullo, chinchurria o chunchurria ( Colombia ), chinchurria (Venezuela ), Tripa mishqui (Ecuador ) en Tripa (Mexico).

Verenigde Staten

chit'lins 

In de Verenigde Staten worden darmen gegeten bij de zuidelijke 'soulfood' traditie. Ze heten daar chit'lins. De darmen worden gereinigd en gespoeld waarna ze gedurende enkele uren worden gekookt of gestoofd. Soms gaat er een halve ui mee in het kookvocht zodat de penetrante kookgeur wat minder wordt. De darmen worden geserveerd met ciderazijn en pittig gekruide sauzen naar smaak. 

Ecuador

gegrilde varkenskop

Overal ter wereld worden varkens-koppen gegeten. Gekookt zoals in Nederland voor de leverworst of de zult maar ook gebakken en gegrild zoals op bijgaande foto die in Ecuador is gemaakt. Daar worden de koppen gewoon op straat verkocht. De varkenskop is overwegend bedekt met zwoerd (varkenshuid), bezit veel spek (de kinnebak) en een paar boterzachte stukjes vlees, de oogspieren die achter de oogkas zitten. Meestal worden de koppen ingesmeerd met sauzen, olie of kruidenpasta's die eerst goed moeten intrekken waarna ze gebakken kunnen worden. 

Mexico

escamoles

Deze eitjes zijn afkomstig van een gigantische zwarte mier die zijn nest maakt in het wortelstelsel van onder andere agaveplanten. Het verzamelen is moeilijk want de mieren zijn heel giftig. De escamoles zijn in de beet wat boterachtig en hebben een nootachtige smaak. Ze worden meestal gegeten in een taco met guacamole. 

wereldwijd

schapenballen

De testikels van een schaap, In Servië worden ze uit beleefdheid soms 'witte nieren' genoemd, worden eerst in kokend heet water gedoopt en meteen daarna ondergedompeld in ijskoud water zodat het harde buitenvel gemakkelijk kan worden verwijderd. Ze kunnen daarna aan plakken gesneden worden om te bakken maar in de Aziatische landen zie je ze vaak geregen aan houten spiezen om ze te barbecueën. 

wereldwijd

smoked pig's head

De varkenskop met of zonder wang (foto) wordt gezouten en gerookt alvorens deze te eten. Dat kan op twee manieren. Roken gedurende meerdere uren zorgt ervoor dat de kop langzaam gaar wordt. Dat kan prima via een Amerikaanse 'smoker' (bbq). Je kunt de kop ook kort roken zoals op de foto voor een betere houdbaarheid. 

Azië

 

China

streetfood

Er zijn tientallen varianten 'streetfood', fastfood van de straat, te koop. Met name in de Aziatische landen is het een bekend fenomeen en vervangt het streetfood niet zelden de reguliere maaltijd. Het eten wordt ter plaatse door de verkoper bereid. Je vindt onder andere: zeesterren, larven, insecten, schorpioenen, ingewanden enz. De meeste soorten komen direct uit de regio. De hapjes zijn goedkoper dan de gemiddelde restaurantmaaltijden. 

China

kikkerbillen

De bovenbenen van de kikker vormen de kikkerbillen. Deze algemeen erkende delicatesse is te vergelijken met twee aan elkaar zittende drumsticks van een kip, maar dan kleiner. Volgens kenners is de smaak vrijwel gelijk. De slachtwijze is nogal omstreden. Op markten in China zie je regelmatig dat de kikker levend in 2 delen wordt gesneden, omdat men denkt dat het vlees zo lekkerder blijft.

China

ossenpenis

Een van oudsher bekende oppepper in China en de andere landen van het verre oosten is de ossenpenis Deze wordt gekookt, gebakken en gefrituurd aangeboden. Op sommige plaatsen op het Internet lees je dat atleten die extra moeten presteren soms ossenpenis op het menu hebben staan. Ze zouden de prestaties verbeteren. Of het helpt weet niemand.

China

snake

Slang wordt op verschillende manieren gegeten. Gemarineerd en gekookt met huid en al. Het resultaat is wat slijmerig. Er wordt ook vaak gefrituurde slang gegeten. Het vlees is dan wat steviger en droger en smaakt, volgens kenners ergens tussen kip en vis. Slang is ook te koop als slang op sterk water. De zogenaamde 'pinyin' snakewine. Voor de wijn wordt rijstwijn of graanalcohol gebruikt. Aan de wijn worden, door het opgeloste slangengif geneeskrachtige eigenschappen toegekend. 

China

sparrows on a stick

De mussen (sparrows) worden gevangen, gedood en in een pittige marinade gezet. Vervolgens worden ze aan houten spiesen gestoken en gebarbecued. Ze worden door straatverkopers verkocht. De smaak is niet echt specifiek door de kruiding, maar interessant is wel dat de zachte botjes grotendeel meegegeten worden. 

China

kattenvlees

Het vlees van katten is afkomstig van huiskatten en wordt in verschillende werelddelen algemeen aanvaard als voedselbron. Sommige landen namen hun toevlucht tot de consumptie van kattenvlees in tijden van oorlog of armoede, terwijl anderen geloven dat het eten van kattenvlees geluk en gezondheid brengt. In een aantal culturen, maar ook bij verschillende religies, is de consumptie van kattenvlees taboe, om hygiënische of humane redenen.

Hong Kong

dried lizzards

Gedroogde hagedis is een van de populaire gerechten van de Aziatische cultuur in Hong Kong. Chinezen geloven in het drogen van hun voedsel omdat het op die manier het beste bewaard kan worden. De hagedissen worden niet gegeten, maar worden uren gekookt om een soep te maken. Deze heeft een geneeskrachtige werking en wordt op grote schaal door het volk gewaardeerd. lizzards worden vaak in paren verkocht via medische winkels vanwege de medicinale eigenschappen.

Birma

kippenkont

Meestal wordt er heel beleefd 'staart' gezegd tegen het bolle uiteinde van de kippenkont. Het bestaat uit vet, weinig vlees huid en soms wat knapperige stukjes kraakbeen. Ze worden ingesmeerd met een pittig kruiden-mengsel en aan spiesjes geregen. Deze worden gegrild boven houtskool. 

Azië

dinuguan

Darmen worden in de Oost-Aziatische keukens veel in allerlei schotels gebruikt. 
Eén van de apartste schotels is de Filippijnse stoofpot dinuguan. Een stoofschotel waarin naast darmen ook varkensbloed aanwezig is. De dinuguan wordt in de volksmond ook wel

'bloedhavermoutpap' genoemd en meestal geserveerd met rijst of 'puto' een Filippijnse rijstwafel. 

Thailand

padie rat

In Thailand kwam Mijn Slager de grote geroosterde padieratten tegen. Ze worden gevangen in de rijstvelden. Ratten zijn een goede manier om de vleeseiwitten aan te vullen. Daarnaast geloofd men dat rattenvlees helpt tegen rugkwalen. Boeren verkopen de geroosterde ratten langs de weg als aanvulling op hun karige inkomen.

Korea

Korean sunda

Van deze alom bekende worst weet eigenlijk niemand wanneer deze is ontstaan. Hij is er in talrijke varianten. Het deeg bestaat uit (mie) aangevuld met ingewanden van varkens en runderen en/of puur varkensbloed. Soms wordt er zelfs vis aan het deeg toegevoegd. Door het toevoegen van mie ontstaat een geleiachtige structuur die smelt in de mond. De worst wordt vaak op straat gegeten met Ddukbokki, een kruidige rijstcake.

Azië, Amazone

hond

Volgens wel ingelichte bronnen worden in Birma jaarlijks meer dan 2 miljoen honden geslacht. Voor ons Nederlanders is dat ondenkbaar. Vooral voor de armere bevolking is de hond in tijden van schaarste echter een uitstekende bron van noodzakelijke voedingstoffen en een perfecte aanvulling op het toch al karige menu. 

Hond in de pot

 

Filippijnen

isaw

Isaw of kippendarmen is misschien wel het meest populaire straatvoedsel in de Filippijnen. De isaw worden meestal gegeten als pica-pica (snack) bij een drankje, want het is zeer betaalbaar. Niet alleen kippendarmen worden op de barbecue gegrild, ook kippenmaagjes, levertjes, hartjes en kippenkoppen vinden gretig aftrek.

Filippijnen

varkensoor

Straatvoedsel dat veel wordt aangeboden is het beroemde gegrilde varkensoor. Voor niet al te veel geld krijg je een stevig portie pittig gekruide oren. Veel vlees zit er niet aan maar het zwoerd (de huid) is lekker knapperig gegrild en smaakt heerlijk. 

Filippijnen

betamax

Dit overal verkrijgbare straatvoedsel bestaat uit gedroogd kippenbloed dat in kubusvormige blokjes is gedroogd. De oorsprong van de naam komt door de regelmatige vorm en de zwarte kleur, De blokjes hebben namelijk veel weg van de casettebandjes. De betamaxsticks worden gegrild aangeboden. 

Fillipijnen

balut

Een bevrucht kippen- of eendenei is op de Fillipijnen een ware delicatesse. In het ei zit een embryo compleet met veertjes, botjes en het snaveltje. Je eet dus gewoon een ongeboren kuiken. Er wordt beweerd dat het eten van balut de geslachtsdrift opwekt. Het ei wordt gekookt en daarna uitgelepeld. Deze hartige snack wordt over het algemeen 's nachts verkocht langs de straat. Het hoge proteïnegehalte sluit naar verluidt mooi aan bij het drinken van bier. Het woord balut betekent opgerold. 

Azië

hondensoep

Honden- en kattenvlees wordt in China, en Korea eeuwenlang beschouwd als een echte delicatesse. Voor dit vlees worden honden gefokt. Soms worden honden doodgeslagen, want de adrenaline schijnt het vlees lekkerder te maken. Het vlees wordt meestal aangeboden als 'aromatisch vlees' in een speciale hondenvleessoep. 

Azië

kippenpoot

Hoewel geserveerd in vele culturen, zijn gebakken kippenpoten een Chinese favoriet. Ze worden meestal verkocht door de lokale straatverkopers. De poten zijn knapperig en krokant aan de buitenkant met een vette smaak. De enig juiste manier om een poot te eten is door erop te knagen zodat je het vel en het weinige aanwezige vlees van het kraakbeen kunt trekken. Kippenpoten vind je ook regelmatig in de soep. Chinezen steken de complete poot met behulp van eetstokjes in hun mond en sabbelen net zo lang tot het vlees is verwijderd, waarna de harde stukje been brandschoon worden uitgespuugd.

Vietnam

tiết canh

Een soort pudding (vrij vertaald: rauwe bloedsoep) die wordt gegeten bij bij het ontbijt in Noord Vietnam. het gerecht heeft een wat metaalachtige smaak en is rijk aan eiwitten. Tiet canh wordt gemaakt van rauw (eenden)bloed en bestrooid met verse kruiden en gemalen pinda's. Men overweegt een algeheel verbond in verband met het grote gevaar van overdracht van het vogelgriepvirus. 

Vietnam

frogs

Een Vietnamees eet niet alleen de kikkerbillen, maar na het verwijderen van de ingewanden en het villenhet hele dier. Ze worden gebakken, gestoomd of gegrild. Er is één uitzondering. Op de avond van de eerste zware regen, verzamelen de dorpelingen een bepaald soort pad met een heel gladde en eetbare huid. Die wordt in zijn geheel gekookt, waarna de maag wordt verwijderd om vervolgens het hele dier met huid, ingewanden en al op te eten. Besprenkeld met wat citroen, zout en peper.

Vietnam

Pha Lau

Een Vietnamees gooit niets van het slachtdier weg. Pha Lau is daarvan een typisch voorbeeld. Het is een is een mix van varkens- en runder ingewanden als darmen, longen, nieren, hart en maag. De smakelijke ingewanden worden kleingesneden verkocht op stokbrood stokbrood sandwiches of zo van de bakplaat als extraatje bij een rondje bier of rijstwijn begeleiden.

Taiwan

Ti-Hoek-Koe

Deze 'Pig's blood cake' cake van varkensbloed is gemaakt van het bloed van varkens dat is vermengd met plakkerige rijst. Na het vormen van de cake wordt deze gestoomd of gefrituurd. Als garnering wordt er meestal pinda-poeder of cilantro (korianderpoeder) overheen gestrooid.

Irak

Pasha

Gekookt schaapshoofd is de vertaling van deze delicatesse uit Irak. Voor dit gerecht wordt de hele kop van het schaap, de maag en de hoeven gebruikt. Al;les wordt langzaam gegaard, daarna ontbeent en gepureerd. Het gerecht wordt gegeten met 'flatbread'. Een brood gemaakt van meel, water en zout.

Afrika & Australië

 

Afrika, Australië en Azië

vleermuis

De verschillende soorten vleermuizen, van kleine vleermuisjes tot vliegende honden, worden op verschillende plaatsen in de wereld gegeten. De beesten worden heel of in stukken gekookt, geroosterd of gefrituurd. 

Malawi (Afrika)

muizen

Zo gauw de maisoogst begint gaat ook de jacht op de muizen van start. Ze worden gevangen door in de maisvelden putjes te graven waarin een kruik met water wordt geplaatst. De hals van de kruik wordt ingewreven met een papje van geroosterde maisbladeren waar de muizen op af komen om vervolgens in het water te verdrinken. Je kunt de muizen op de markt of langs de kant van de weg kopen. Gepekeld, gedroogd, gegrild of gekookt. 

Australië

krokodillenstaart

Krokodil wordt steeds vaker op de menukaart gezet. Het heeft sappig en wit vlees met een unieke smaak. Het vlees bevat weinig vet en veel eiwitten. Het is wel een beetje te vergelijken met kip. Het vlees is het lekkerst als het net gaar is (medium rare). 

 

- Publicatiedatum: 2 March 2016

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl