01-maart-2016 | Door: Gerhard Kwak
Paté wereldwijd

Paté wereldwijd

Foto: granberry roompaté

Van oorsprong komen paté's niet uit Nederland maar uit Frankrijk. Nederlanders zijn meer leverworsteters. Toch is het verschil niet zo groot. Beide varianten worden opgebouwd uit een bepaalde vleessoort, zacht spek en lever. In paté zit vaak veel meer lever en minder bestanddelen dan zwoerd en dergelijke die een sterk bindend effect hebben. Paté is daardoor smeuïger en smeerbaarder. Paté's hebben een fijne (roompaté) of de grovere (boerenpaté) uitvoering. Daarnaast wordt paté meestal verrijkt met allerhande verschillende, vaak luxe, smaak-ingrediënten. Dat kan varieren van speciale kruiden en noten tot wijn en likeur. In de afwerking wordt een paté gebakken of gekook tin potten, bakken of speciale vormen die vaak voor het vullen worden bekleed met spek, varkensnet (een vliesje dat om de ingewanden van een varken zit) of een laagje pasta of deeg. Bij het gebruik van een paté in deeg spreken we van: paté en croûte. De bovenkant van een paté wordt vaak afgedekt met een laagje gelei of aspic*. In deze laag worden, als versiering en kenmerken van de paté, de gebruikte ingrediënten als champignon, pepers, bessen, noten enz. verwerkt. Per land  kunnen de variaties enorm verschillen. Via deze pagina maak je kennis met tientallen paté 's uit de verschillende landen in Europa. Feestelijk prodcuten op basis van lever en verschillende andere vleessoorten. Per land kunnen de variaties enorm verschillen. 

 

Producten

Terug naar boven