Bovenstaand de 14 wettelijk verplicht te declareren allergeenveroorzakers op de etiketten
bron: voedselallergie.nl

Allergenen

Een allergeen is een bestanddeel van een natuurlijke of kunstmatige stof die allergische reacties kan veroorzaken. Bij de slager kun je te maken krijgen met voedselallergenen. Die komen in jouw lichaam door het eten van producten waaraan ze zijn toegevoegd. Voorbeelden zijn het gebruik van granen bij gepaneerde producten en soja in vleeswaren.

Het aantal stoffen dat als allergeen kan fungeren is nagenoeg onbegrensd. Hoe kleiner het molecuul is, hoe kleiner in het algemeen de kans op het opwekken van een allergische reactie. Klachten die kunnen ontstaan zijn bijvoorbeeld jeuk, benauwdheid, een loopneus en tranende ogen. Talloze stoffen kunnen allergische reacties veroorzaken. Een bekend fenomeen is bijvoorbeeld de gevoeligheid voor pinda's die maar liefst bij 0,7% van de Nederlanders voorkomt. De stoffen waarvan het bekend is dat ze problemen kunnen veroorzaken worden, verplicht, op de etiketten van voedselverpakkingen vermeld. Het kopen van producten bij de slager hoeft zeker geen problemen te veroorzaken. Deze vaklui zijn normaal gesproken op de hoogte van de stoffen die in kruidenmelanges en dergelijke worden gebruikt. Per december 2014 zijn ze zelfs verplicht deze informatie in de winkel
voorhanden te hebben. Verder kunnen ze daarover informatie inwinnen bij hun toeleveranciers. 

Niet alle voedselallergenen moeten 'verplicht' op een etiket vermeld worden. De Europese Unie heeft bepaald dat de 14 onderstaande allergenen die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken vermeld moeten worden. Ook hiervan afgeleide stoffen moeten verplicht vermeld worden ongeacht hoeveel ervan in het product aanwezig is. Bijvoorbeeld: melk / melkproducten, eieren / eiproducten.

De meeste fabrikanten plaatsen een waarschuwing op het etiket wanneer er onvoldoende zekerheid bestaat over de aanwezigheid van allergenen in een product vanwege een mogelijke kruisbesmetting tijdens de productie.

Gluten

Gluten zijn eiwitten die samen met zetmeel voorkomen in alle granen en de producten die er van worden gemaakt. Ze komen van nature niet voor in vlees. In  worsten of andere producten in de slagerij kunnen echter wel degelijk gluten voorkomen. Zeker wanneer meel wordt gebruikt bij de totstandkoming van bepaalde worstproducten waaraan kruidenmelanges of andere meelproducten kunnen zijn verwerkt waarin zich gluten bevinden. Denk aan: balkenbrij, Twenste bakleverworst en verschillende veka's* (vlugklaarartikelen).

Steeds meer slagers gaan, op verzoek van de klanten, over op het produceren van glutenvrije producten omdat ze op de hoogte zijn van het feit dat gluten diverse problemen kunnen veroorzaken. 

De ondergrens van maximaal 200 ppm (200 mg per kilo) gluten is in 2008 verlaagd naar 20 ppm. In een Europese Verordening is de claim “glutenvrij” geregeld waarbij ook 20 ppm als maximale norm wordt gehanteerd. Producten met de claim ‘glutenvrij’ moeten uiterlijk 1 januari 2012 aan deze wettelijke eis voldoen. Op producten bereid met glutenbevattende granen, speciaal bestemd voor mensen met coeliakie, mag ook de term ‘met zeer laag glutengehalte’ gebruikt worden. Dan is het gehalte gluten max 100 mg/kg. 

Meer info:

Allergieplatform / glutenvrij.nl  / voedingscentrum  /  info over etiketten

 

 

- Publicatiedatum: 28 December 2016

Copyright 2020 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl