08-augustus-2016 | Door: Gerhard Kwak
Baltische staten

Baltische staten

Het eten in de Baltische staten, Estland, Letland en Litouwen zal nooit tot de wereldtop behoren. Het is net als de Russische keuken een echte boeren keuken. Desondanks is het goed toeven vanwege de goede en smakelijke kwaliteit. De landen onderling kennen wel verschillen. Zo bestond in Estland vroeger wel degelijk een eigen authentieke keuken , maar die is door de Russische overheersing totaal weggevaagd. Mede door de overheersing door Duitsers en Zweden ontstond er uiteindelijk een soort fusion-keuken waar ook de zeevaart, die vanuit hoofdstad en Hanzestad Talin plaats vond behoorlijk, heeft bijgedragen. Verder is men in alle Baltische staten helemaal weg van de aardappel. Vanwege de ligging aan de Baltische zee staat er langs de kust wat meer vis op het menu 

De keuken in de drie landen wordt voornamelijk bepaald worden door het lokale aanbod. Met name de seizoenen zijn van invloed. Ook wordt er, vooral op het platte land, nog regelmatig gewerkt volgens oude werkmethoden als inwecken, in het zuur leggen van augurken en kool, het zouten van vlees en het op alcohol zetten van bessen uit het bos en vruchten van het land. In het binnenland vind je, kwalitatief gezien, het beste eten. De meeste producten die worden gebruikt komen van de aanwezige landbouw. 

Omdat de laatste jaren de supermarkt steeds meer zijn intrede doet op het platte land verdwijnen de oude bewaartechnieken langzaam maar zeker. Als tegenhanger zie je echter steeds vaker restaurants die de ouderwetse boeren lekkernijen weer op de menukaart zetten. 

Skanaus (eet smakelijks in Litouwen)

Foto: eiland kasteel Trakai. museum en cultureel centrum. Eén van de meest populaire toeristische bestemmingen in Litouwen.

Kibinai

Een deegproduct van lams- en varkensvlees, fijn gehakt en vermengd met zout, peper, gehakte ui, boter en zure room. Het deeg is van brooddeeg of pannenkoekjes die opgerold en dicht geknepen worden. Even garen in de oven.

Grudenis

Een wel heel aparte stoofpot van het platte land. Gesmoorde halve varkenskop met aardappelen en zuurkool. Het vlees en het spek van de snuit wordt door het stoven zo zacht dat je het bijna op kunt zuigen. Niet zelden wordt deze stoofpot tijdens feestdagen gegeten.

Didžkukuliai (cepelinai)

Aardappel knoedels die gevuld zijn met gehakt, groenten en soms kaas. De knoedels worden geserveerd met zure room, gebakken spekjes en uitjes. Vaak worden er ook bospaddenstoelen mee geserveerd. Cepelinai zijn nogal vet en daarom zijn ook 'light' versies verkrijgbaar.

Aukstais galds

Deze manier van eten, snacken eigenlijk, is vergelijkbaar met het Zweedse smorgasbord. Het wordt geserveerd op een groot feest, een huwelijksreceptie en na een begrafenis. De samenstelling is van hoge kwaliteit. Het buffet bestaat uit vlees- en visgerechten. Met name ham, rundertong, kalkoen, vlees in gelei en paté vormen het vleesaandeel, naast salades, kaas en brood. De hartige gerechten worden als eerste geserveerd gevolgd door zoete nagerechten.

Pīrāgi

Gevulde deegpasteitjes. De vulling bestaat uit een mix van ham, fijn gesnipperde ui, uitgebakken spek en 'kefirs' (Letse yoghurt). Meteen na het afbakken zijn ze het lekkerst. De pīrāgi worden gebruikt als voorgerecht of als onderdeel van de lunch samen met een kop soep. Ze worden ook bij buffetten als de aukstais galds geserveerd.

Galas terine svetkiem

Voor deze stoofterrine wordt gebruik gemaakt van drie soorten vlees. Varkensvlees van de ham, kipfilet en kippenlevertjes. Aan het deeg zijn cranberry's, zoete pruimen en pistachenoten toegevoegd. Voor een extra smakelijke bijdrage zorgt de toevoeging van een scheut brandewijn. De terrine wordt in plakken gesneden en koud gegeten met een snee brood.

Kiaulienos guliašas

In Letland is deze stoofpot een bekende verschijning tijdens de maaltijd. Hij wordt gemaakt van gestoofd varkensvlees, uien, tomaten, aardappelen, knoflook en vleesbouillon. Het vlees wordt vooraf licht gebruind waarna alle overige ingrediënten, met uitzondering van de aardappels, worden toegevoegd waarna de stoofpot nog minsten een uur moet stoven. Als laatste worden gekookte aardappelblokjes toegevoegd.


Keptos dešrelės

Gewone verse worsten worden op een met olie ingewreven bakplaat gelegd samen met gesneden uien, tomaten en groene paprika's. Over het geheel wordt azijn en olie gesprenkeld. De hele plaat gaat in de oven en alles wordt gebakken. Soms zie je ook dat deze worst samen met de groente op een barcuerooster wordt gelegd. Er ligt dan aluminiumfolie onder.

Laisvalaikis vurtuveje

Groene bonen met worst. De bonen worden gewassen en gedurende 20 min. gekookt. Daarna worden de dunne gekookte worstjes in plakken gesneden en gebakken samen met gesnipperde ui. Alles wordt samen gevoegd met ketchup en nog even nagekookt. Het gerecht wordt op smaak gebracht met peper en zout.

Terug naar boven