Foto: Schapen op de groene heuvels van Dingle, County Kerry, Ierland.

De officiële taal in Ierland is het Engels. De tweede taal is het 'Gaelic' een Keltische taal. Het "smakelijk eten" van Mijn Slager is een voorbeeld daarvan. Vooral de Vikingen hebben op het eiland hun sporen nagelaten hetgeen blijkt uit de sterke overeenkomsten bij het grillen tussen de Kelten en de Vikingen. Vanwege de schrale weides en landbouwgronden werden veel woeste gronden ontgonnen om aardappels te verbouwen en rundvlees te fokken. Dat gebeurde in heel het land. De talloze stenen die men bij het ontginnen tegen kwam werden gebruikt als muren langs de velden. 

Het eten van de Ieren bleef door deze moeilijke omstandigheden eenvoudig en eerlijk; zonder rare uitspattingen. Men at hier vroeger alleen wat men zelf kon maken. Men kookte in de keuken op open vuren en die keuken is tegenwoordig nog steeds het middelpunt van het gezinsleven. Alleen met feestdagen als Kerst en Pasen pakte men uit. Op de Ierse weilanden werd echter wel de basis gelegd voor het wereldberoemde Ierse rundvlees. Een mengeling van de allerbeste vleesrassen als Angus, Hereford en Limousin. De runderen lopen bijna het hele jaar vrij rond in de zilte buitenlucht en doen zich tegoed aan dit sappige, malse gras. Ook in Nederland genieten we van deze Ierse kwaliteit. 

Biologische producten zijn in Ierland zijn geen uitzondering. Men gebruikt veel vis uit de heldere rivieren en de zee rondom, rund- en lamsvlees van de uitgestrekte weiden en het Noorden staat bekend om het wild.

De Ieren houden van een stevig ontbijt dat Mijn Slager hieronder heeft beschreven. De lunch is relatief eenvoudig, maar de warme maaltijd is weer ronduit stevig en voedzaam. De pie's, tripe en trishes ( ingewanden en varkenspoten) spelen een vaak voorkomende rol. Het diner is gebaseerd op vlees, met een paar soorten groenten en vooral aardappelen. 

Een goede 'Guiness' (bier), een mooie Irish Whiskey en tot slot een Irish Coffee mogen niet ontbreken. 

Klik op een foto voor de vergroting en op de link voor Ierse recepten

 

" Bainigí sult as bhur mbéile" 

Eet smakelijk Gaelic

 

 

 

Gallic steak
Voor deze geweldige steak heb je enkele dikke plakken (entrecotes) nodig van de boneless striploin (dunne lende zonder been) van het magnifieke Ierse rundvlees. De plakken moeten dik zijn omdat ze anders te snel gaar worden. De steaks worden gekruid met alleen maar peper. Na het aanbakken wordt de bakjus aangemaakt met room en echte Ierse whiskey en op smaak gebracht met peper en zout. Deze jus gaat over de steaks die worden geserveerd met gebakken aardappelen, uiringen, soms paddenstoelen en verse groenten. 

Dublin coddle
Een Iers nationaal gerecht dat bestaat uit gekookte groenten , in plakken gesneden spek (bacon) en in stukken gesneden metworsten. Men gebruikt onder andere uien, appels en aardappelen. Deze ingrediënten worden gekruid met zout, peper en gehakte peterselie. Alles wordt net zo lang gekookt tot het meeste water is verdampt en meteen daarna warm geserveerd. 
 

drisheen (droiseann)
Een Ierse bloedworstsoort, ook wel 'black pudding' genaamd uit de streek Limerick. De worst is in deze streek gemaakt van schapenbloed. In gebieden als Cork en Kerry wordt ook wel varkenbloed gebruikt en in Clare zelfs ganzen, kalkoen- of hazenbloed. De basis is naast bloed, melk of room, broodkruimels, rijkelijk vet en kruiden uit de natuur. Wormkruid is de smaakmaker. De stevig vermengde massa gaat in een darm of een vorm en wordt dan gekookt. De worst kan warm en koud gegeten worden. Samen met ingedikte melksaus. 

 

 

Irish Breakfast
Het originele Ierse ontbijt mag er wezen. Het bestaat uit worstjes, toast, bloedworst, gebakken eieren, gebakken tomaat en bacon. Het is stevig en vormt een goede basis voor het begin van de dag. 

Aberdeen Angus roastbeef
De roastbief wordt in de oven gebraden van de meest malse delen van Iers rundvlees. De mooiste stukken zitten aan het Angus rund. Kenmerkend voor het vlees is de heel milde kruiding; vaak alleen met peper en wat zout. De roastbeef is mooi rosé op z'n best. 

corned beef met cheddar
Puur en heerlijk smakende cornedbeef wordt dun gesneden en op een broodje gelegd. Daarna wordt het vlees met geraspte cheddar kaas bestrooid. Als sluitstuk wordt er mosterdsaus overheen gegoten. Cornedbeef op een broodje is, wereldwijd, in talrijke variaties verkrijgbaar.

 

 

meatloaf
Deze Ierse variant op het Nederlandse gebraden gehakt is een aanrader. Het grove al licht aangebraden gehakt van rund- en varkensvlees wordt vermengd met gefruite uien en losgeklopt ei en op smaak gebracht met zout, ketchup, worcestersaus, gemengde kruiden, zwarte peper en gehakte peterselie. Een cakevorm wordt geheel bestrooid met paneermeel en het gehakt wordt er stevig ingedrukt. De vorm wordt, afgedekt met alufolie en in de oven afgebakken. Heerlijk op brood of bij de warme maaltijd. 

oxtailstew
Net als in Nederland wordt de ossenstaart op de zachte kraakbeenringen in stukken gesneden met bloem bestoven en stevig aangebraden. Eenmaal bruin worden stukken wortel en uiringen toegevoegd. Na enig sudderen wordt deze basis verrijkt met gepureerde tomaten en een vers bouquet van tijm, peterselie en laurierblad. Extra smaak geeft de eveneens toege-voegde foelie en piment. De staart wordt afgeblust met warme runderbouillon en moet vervolgens nog enkele uren sudderen. Het bouquet wordt op het laatst verwijderd en de stew wordt geserveerd met een toef verse peterselie. 

jellied rabbit
De geslachte haas of het konijn wordt in het geheel gekookt samen met een stuk schenkel van een koe. De schenkel zorgt voor een wat steviger smaak. Die komt tevens van peper, kruiden uit de omgeving en hele uien. De haas moet uren pruttelen totdat het vlees letterlijk van de botten valt. De warme dampende massa, zonder bot, wordt in een met bacon (spek) belegde vorm gestort om af te koelen. Tijdens het afkoelen treedt een zachte smakelijke vleesgelei uit het vlees en vormt bovenop een dun laagje. De jellied rabbit wordt koud gegeten met groenten van het seizoen en gekookte aardappelen. 

 

 

Irish stew
Een stoofpotje van gebraden blokjes lamsvlees. Het lekkerste vlees komt van de 'hoggets'. Eén jarige lammeren. Die zijn alleen in het voorjaar en de vroege zomer verkrijgbaar. Na het aanbraden wordt het vlees gegaard in bouillon en Guinessbier met wortels, aardappels en uien. Voor de kruiding zorgen, laurier, suiker, tijm, tomatenpuree en worcester-saus. De Irish stew wordt geserveerd met boerenbrood. 
 

Limerikc ham
Deze originele ham uit de provincie Limerick wordt gemaakt van een hele ham van het varken. Deze wordt gezouten en vervolgens gerookt boven de smeulende takken van een jeneverbes. De ham wordt in zijn geheel of in stukken gekookt in cider. De ham wordt in een gloeiend hete oven nog nagebakken voor een krokante korst. De lekkernij kan gegeten worden bij de maaltijd maar ook, zoals op de foto, als beleg voor een sandwich. 

lamb kidney
Gebakken lamsniertjes in de oven bereid. De lamsniertjes worden in de lengte doorgesneden en de zenen en het vet aan de binnenkant worden verwijderd. De niertjes worden goed gewassen en daarna afgedroogd. Vervolgens worden ze gegaard. Ze worden opgediend in een saus gemaakt van ingedikte witte wijn, kruiden, knoflook, room en soms mosterd. De niertjes worden warm opgediend. 

 

 

shepherds pie
Een vleespastei met als afdekking een laag aardappelpuree. De pie werd vroeger gemaakt van vleesrestjes, maar wordt tegenwoordig vervaardigd van vers mager lams- of schapengehakt en een hele rij andere ingrediënten als: aardappelblokjes, zure room, eieren, olijfolie, knoflook, uien, wortelen, dop-erwten en voor de extra kruiding wat mosterdzaad en paprika. De shepherds pie wordt over de hele wereld in tal van verschillende variaties gegeten. 

pork scratchings
Gegrild 'zwoerd' (varkensvel) met of zonder spek en vlees. Eigenlijk is deze lekkernij te vergelijken met dunne en heel krokant gefrituurde speklapjes waarvan de magere vleesdelen vrijwel helemaal zijn verwijderd. In Nederland is het artikel in verschillende slagerij te koop als 'spekknabbels'. Alleen dan is het spek voor een groot deel verwijderd. 

corned beefmeal
In Nederland kennen we corned beef eigenlijk alleen als een vleeswaar genaakt van gemalen rundvlees afkomstig uit een blik. In Ierland en ook Amerika is het echter een soort gezouten vlees dat heel erg veel weg heeft van pekelvlees. Het wordt evenals bij ons van de runderborst gemaakt en na het zouten en koken in een kruidige bouillon in dunne schijven gegeten op een broodje of bij de warme maaltijd.

 

- Publicatiedatum: 15 August 2016

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl