Het bakkersvak kent tal van specifieke benamingen voor de verschillende werkzaamheden. Op deze pagina laat Vers-inspiratie  je kennis maken met een aantal van deze begrippen.

Klik op een foto voor een vergroting. 

Klik op een letter voor de juiste pagina.
 
   

 

Hagelsnoeren
De chalaza (van het Griekse khalaze) of het hagelsnoer is één van de twee spiraalvormige banden bestaand uit albumine, die de dooier van een ei in het midden van het eiwit ophangen. De chalaza is vaak te proeven na het niet volledig bakken van een ei in de koekenpan, dit voelt niet lekker in de mond.

Bron & Foto: Wikimedia

Hanglijn
Garneerlijn waarbij de kornet ongeveer twee centimeter boven het oppervlak beweegt.

Hatelet
Sier pen voor het vastzetten van grotere garneringen .

Foto: Salon Culinair

Herkristaliseren
Weer naar kristalvorm gaan.

Hippe massa
Mengsel van wellingtonspijs en poedersuiker, afgeslapt met eiwit.

Foto: Mourik Foodservice

Homogeniseren 
Homogenisatie is het proces om meer gelijke deeltjesgrootte te krijgen (of een meer homogeen mengsel) van substanties.

Homogeniseren van melk houdt in dat de vette bestanddelen van melk (melkvet) en de waterige bestanddelen tot een emulsie worden gemengd.

Bron & Foto: Wikipedia

Hulpgrondstoffen
Grondstoffen om een deeg of beslag te verbeteren of te  karakteriseren.

Hydrogeneren
Onverzadigde vetzuren langs scheikundige weg verzadigen met waterstof.

Foto: Wikipedia

Hyfoma
Een kunstmatig vervaardigd gedroogd eiwitvervanger.

Foto: Wikipedia

© Wil Doomen - Publicatiedatum: 28 April 2017

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl