Het bakkersvak kent tal van specifieke benamingen voor de verschillende werkzaamheden. Op deze pagina laat Vers-inspiratie  je kennis maken met een aantal van deze begrippen.

Klik op een foto voor een vergroting. 

Klik op een letter voor de juiste pagina.
 
   

Lactitol
Lactitol is een polyol (of suiker-alcohol) die  wordt gebruikt als kunstmatige zoetstof.  Lactitol heeft 0,9 keer de zoetkracht van suiker. Het komt niet in de natuur voor, maar wordt verkregen uit lactose (melksuiker). Het heeft een zoete smaak -zonder bijsmaak- en wordt gebruikt in een aantal voedingsmiddelen, waaronder in kauwgom. 

Lactose
Ook wel melksuiker genoemd, is een suiker die voorkomt in de melk van alle zoogdieren, koemelk bevat 4 tot 5 procent lactose. De meeste zuivelproducten bevatten dus lactose. Sommige mensen zijn  overgevoelig voor lactose, een aandoening die lactose-intolerantie wordt genoemd. Dit houdt in dat ze geen grote hoeveelheden lactose kunnen verteren. Als iemand met deze aandoening een glas melk drinkt, kan onder andere misselijkheid optreden.

Lamineren
Het op elkaar brengen van deeg-vet-deeg-lagen van gelijke dikte door middel van een zogenaamde laminator. Het meest bekende product dat op die manier wordt gemaakt is bladerdeeg.

 

Latente warmte
Warmte die door de vloeibare cacaoboter is opgenomen en vrijkomt zodra de cacaoboter stolt (uitkristalliseert).

Lecithine
Een uit soja bereide stof die de viscositeit (taaivloeibaarheid) van de chocoladecouverture laag houdt en zorgt voor een zo gelijkmatig mogelijke verdeling van de cacaoboter in de massa.

Foto: Ega-Nederland

Liaison
Mengsel van eidooier en (koffie)room dat de ragout zachter en romiger van smaak maakt.

Liëren
Afbinden van sauzen.

Lipiden
Lipiden of lipoïden zijn vetten en vetachtige stoffen. Over het algemeen zijn het vetachtige stoffen die onoplosbaar zijn in water maar wel oplosbaar in alcohol. 

Foto: Wikibooks

Lobbig
Dikkig, licht opgeslagen slagroom.

Lübecker methode
Methode om marsepein te bereiden waarbij de marsepein voor het draaien verhit wordt.

Foto: Nutri bullet

Lustrer
Het oppervlakte van gebak laten glanzen door middel van een laagje gelei.

© Wil Doomen - Publicatiedatum: 28 April 2017

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl