Vis moet zwemmen. Veel mensen kennen de combinatie vis en wijn, maar daar komt verandering in. Biersoorten van Nederlandse bodem worden steeds populairder. De waardering voor vis uit de Noordzee als puur Hollands product verovert eveneens terrein. Tijd om deze combinatie eens een podium te bieden.

De Nederlandse Brouwers en het Nederlands Visbureau hebben de handen ineengeslagen om heerlijke combinaties te maken met vis en bier van Hollandse bodem. Samen zetten zij vergeten Nederlandse vissoorten opnieuw op de kaart door ze te combineren met populaire speciaalbieren.

Zij hebben chef-kok Marnix Benschop gevraagd aan de slag te gaan met vergeten vissoorten als tongschar, mul, poon en schar in combinatie met speciaalbieren. Benschop is chef-kok bij Kaapse Maria in Rotterdam, dat landelijke bekendheid geniet vanwege de fantasievolle combinaties van bier en spijs. “Deze prachtige vissoorten bieden zoveel mogelijkheden dat het tijd wordt deze weer terug op de kaart te zetten. Ik heb hier inspirerende recepten bij gemaakt en aan de hand van de smaken bieren bij gezocht, die de ultieme match vormen”, aldus de chef.

Combineren van smaken

Uit het onafhankelijke Nationale Bieronderzoek - uitgevoerd door onderzoeksbureau Ruigrok NetPanel in opdracht van de Nederlandse Brouwers - blijkt dat steeds meer bierdrinkers vaker kiezen voor een passend bier bij een gerecht. “Iedereen weet dat rode wijn goed gaat bij vlees en witte wijn bij vis. Bier biedt door de bredere smaakrange echter veel meer mogelijkheden aan tafel”, legt Cees-Jan Adema, directeur van de Nederlandse Brouwers, uit. 

Lokaal en verantwoord

Onze eigen Noordzee is de thuisbasis van vele heerlijke vissoorten, vlak voor onze deur. Noordzeevis is niet overal een vergeten vis: veel soorten zijn zeer geliefd in exportlanden als Italië, Frankrijk en Duitsland. De Nederlandse consument is echter minder bekend met de prachtige lokale producten die dagelijks worden aangevoerd door onze vissector en kiest snel uit het lijstje van de voor hen overbekende vissen. “Een gemiste kans”, aldus Agnes Leewis, directeur van het Nederlands Visbureau. “Veel mensen weten niet dat de Noordzee een van de schoonste en meest gereguleerde zeeën ter wereld is. Mede daardoor is de Noordzee rijk aan een enorme verscheidenheid aan vis, schaal- en schelpdieren.”

Feest op tafel

Bij het bedenken van de recepten is uiteraard rekening gehouden met de naderende feestdagen. Ieder gerecht zorgt voor een spektakel op tafel, zonder dat men een culinair wonder hoeft te zijn voor de bereiding. Want ook voor de ‘thuiskok’ zijn de creaties uitermate geschikt. Door ze te combineren met speciaalbier schotelt men de gasten echt een verrassing voor. 

Klanten willen graag geïnspireerd worden. Bied daarom de combinatie van vis en bier aan! Alle recepten zijn te vinden op Visrecepten.nl. In samenwerking met de Bier Butler app zijn er handige video’s gemaakt die de bereiding stap voor stap laten zien. Zet iedere maand een andere vis in de spotlight met behulp van de nieuwe ‘Vis van de Maand’-kalender, verkrijgbaar via de site van het Nederlands Visbureau.

www.visbureau.nl
www.visrecepten.nl

door Wouter Hollenga | Beeld © Nederlands Visbureau

© vakblad Vers-inspiratie - een uitgave van b2b Communications BV - (026) 370 00 27 - Publicatiedatum: 21 October 2019

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl