Het vlees van exotische vleesrassen staat de laatste jaren steeds sterker in de belangstelling. Vooral doordat de consument door de verre reizen met deze lekkernijen kennis maakt. Bij de slager is het veelal niet te koop met uitzondering van de feestdagen. Dan wil jouw slager nog wel eens wat apartsserveren. Om jullie wat brederte informeren geeft 'mijn slager' via deze pagina wat extrainformatie. 

Voor meer informatie klik hier.

 

 

  

alpaca

De alpaca of berglama is familie van de kameelachtigen en heeft een lange en rijke geschiedenis in Zuid-Amerika. Alpaca's hebben een gemiddelde schofthoogte van ongeveer 90 cm. Kenmerkend is de lange nek voor wol. Ze worden ook gefokt voor het vlees en zijn een bekend product uit de Peruaanse keuken. Sinds enkele jaren hebben we ook in Nederland enkele alpacaboerderijen. Met als gevolg dat steeds meer restauranthouders dit aparte vlees gaan ontdekken.

 

bizon

Het vlees van de Noord Amerikaanse bizon is vergelijkbaar en soms zelfs beter dan de bij ons bekende runderrassen als Limousin, Charolais en Black Angus. Het vlees bevat maar weinig vet en cholesterol en is juist rijk aan eiwitten en ijzer. Het vlees is donkerrood van kleur. Het vlees vergt dezelfde bewerking en bereiding als ons rundvlees. Voor consumptie worden alleen de stieren geslacht.

Klik hier voor een bizonsteak 

 

 

 

struisvogel

Vlees van wilde struisvogels is niet verkrijgbaar. Ze worden goed beschermd. Wel zijn er over de hele wereld struisvogelboerderijen waar ze worden gefokt. De grootste exporteurs van gefokt struisvogelvlees zijn: Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Israël, Namibië, Spanje en Frankrijk. Het vlees is smakelijk en heel erg mager. Het bevat maar 2% vet. Daarnast heeft het een laag cholesterolgehalte. Een gezond en licht verteerbaar stukje vlees. Van de struisvogel kunnen naast filet, steaks en biefstuk ook stooflappen, soep- en ragoutvlees en gehaktvarianten worden vervaardigd. 

Klik hier voor struisvogelvlees 

 

 

 

krokodil

Krokodillen mogen niet gejaagd worden. Ze vallen onder de wet Bescherming Uitheemse Diersoorten (BUD). Het gefokte vlees dat geïmporteerd wordt staat daarom onder strenge controle. In eerste instantie werden krokodillen alleen maar gefokt voor de huid, maar staat, de laatste jaren, steeds meer in de belangstelling. Het meeste vlees uit Afrika is afkomstig van de Nijlkrokodil, maar er wordt ook krokodil uit Australië geïmporteerd. Het vlees is bijna wit van kleur en is een weinig dooraderd met vet dat overigens tijdens het bakken wegsmelt. De smaak lijkt op kip. De bereiding is vrijwel identiek. 

Klik hier voor krokodilvlees

 

 

blesbok

De blesbok leeft in Zuid-Afrika. Het jachtseizoen is van april tot eind augustus. Het vlees is heel donkerrood en zacht en heeft volgens kenners een bijzondere smaak. De bouten worden overwegend gebruikt voor biefstukken. Vanwege de bijzondere smaak is het jammer wanneer het vlees te sterk wordt gekruid omdat de unieke smaak dan verdwijnt. Vaak wordt het vlees geserveerd met licht sauzen op basis van vruchten. 

Klik hier voor blesboksteaks

 

 

 

muskusos

De muskusossen leven in het noorden van Canada en op Groenland. Ze waren jarenlang sterk bedreigd, maar worden momenteel met beleid gefokt waarbij alleen de stieren worden geschoten voor het vlees. Dat gebeurt na het jachtseizoen. Daarbij worden alleen die stieren afgeschoten die door de kudde verstoten worden. Het vlees is doorregen met vet. De kleur lijkt heel erg op schapenvlees en de structuur ligt tussen schapen- en rundvlees in. Het malse vlees is geschikt voor stoofschotels. Muskusosvlees wordt maar weinig aangeboden. Alleen tijdens een vakantie in Canada is het mogelijk dat je het tegenkomt. Het is de moeite van het proberen waard. 

Klik hier voor muskusos schenkel

 

 

 

Jak

De jak (Yak of bromrund) is een rund dat voorkomt op grote hoogten in de Himalaya: tot 6000 meter. Jaks hebben een langharige, zwarte vacht evenals de hoorns die soms wel bijna een meter lang worden. In Zuid- en Oost-Azië wordt de jak veel als huisdier gehouden. De boeren gebruiken onder andere het vlees, de melk en de wol. Ook wordt het dier ingezet als lastdier. De wilde jak (zeldzaam) is een stuk groter dan de tamme. Meestal wordt het vlees gedroogd of gekookt in een kruidige stoofpot met aardappelen. Vanwege de alom aanwezige teelt van mosterdzaad wordt dat ruim aan het vlees toegevoegd.

Klik hier voor jakvlees

 

 

koedoe

Op de koedoe, die leeft in zuidelijk Afrika, mag alleen gejaagd worden van juni tot en met september. Het vlees is heel fijndraderig en heeft een donker rode kleur. In Zuid-Afrika wordt het vlees vaak gebruikt op de braai (Afrikaanse barbecue) en voor het bereiden van biltong (luchtgedroogd vlees). In Nederland wordt het vlees soms aangeboden in stukken filet, goulashvlees en bouten. 

Klik hier voor koedoevlees
 

 

 

 

kangoeroe

Het meeste vlees van de kangoeroe komt uit Australië. Jaarlijks wordt door de regering bepaalt hoeveel dieren er afgeschoten mogen worden. Dit afschot is noodzakelijk omdat er veel te veel kangoeroes zijn. Het vlees is rood en heel mager. Het bevat veel mineralen en heeft een hoog eiwitgehalte. Doordat ze hun hele leven in de vrije natuur hebben rondgelopen is het vlees dus puur scharrelvlees. Het meeste vlees wordt onder diepvries naar Nederland verscheept. 

Klik hier voor meer informatie over de snit en voor kangoeroelappen 
 

 

 

 

ratelslang

Oorspronkelijk werd de ratelslang alleen gevangen vanwege de huid. Na verloop van jaren werd het vlees, in Amerika, steeds meer gegeten. Er mag daar op de slangen gejaagd worden van eind maart tot begin mei. Daarnaast is er nog een jachtweek in september om de slangen die te dicht bij de dorpen komen op te ruimen. De geslachte slangen worden meteen gevild, waarbij de meeste huid wordt verwijderd evenals de ingewanden. Het vlees van de ratelslang is wit en is, afhankelijk van de baktijd, redelijk mals. In Europa worden geen slangenfilets verkocht alleen hele slangen. 

Klik hier voor slangenfilet


 

- Publicatiedatum: 14 February 2016

Copyright 2020 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl