Foto: Engelse hertenham

Wanneer we spreken over 'wild' dan hebben we het over dieren die in de vrije natuur leven en die worden bejaagd om ze daarna op te eten. In het kader van deze site gaat het niet over de voors en tegens van de jacht. Daarvoor zijn voldoende sites voor- handen. Het is aan jezelf of je het vlees van wilde dieren wilt eten. Vers-inspiratie laat je kennis maken met de producten die daaruit voortkomen. Tegenwoordig wordt de scheidslijn tussen wild en gefokt steeds vager omdat veel, van oudsher wilde dieren, ook worden gefokt. Het vlees van echt wild heeft echter een uitgesproken smaak en is vrijwel alleen in het jachtseizoen verkrijgbaar. Wel zie je steeds vaker dat wild uit andere werelddelen wordt ingevoerd. Daar is het veelal niet verkregen via de jacht maar komt het uit grote fokkerijen. 

De vleeswaren gemaakt van het wild dat afkomstig is van de jacht of van speciale fokkerijen is in Nederland niet veelgevraagd. Men loopt in ons land namelijk niet echt weg met deze natuurlijke producten. In het buitenland en met name Duitsland en Frankrijk zijn het  veelgevraagde specialiteiten. Bij de slager zijn deze specialiteiten, die vaak een uitgesproken (wild) smaak en geur hebben, vaak alleen te verkrijgen rond de feestdagen.

- Publicatiedatum: 29 February 2016
  • 9 per pagina
  • 12 per pagina
  • 15 per pagina
  • 18 per pagina
  • Toon alles

Zwijnsworst

Voor deze worst wordt het vlees van wilde zwijnen gebruikt. Het vlees wordt ontdaan van de dikke zenen*. Daarna wordt ongeveer 20% stevig spek...

Zwijnspaté

Voor de paté wordt het vlees, spek en de lever van een wild zwijn gebruikt. Voor het geval er niet voldoende zwijnslever aanwezig is...

Wildzwijnzult

Deze zult wordt vervaardigd van de lever, het spek en losse stukken vlees van een wild zwijn. Deze stukken blijven over na het bewerken van de...

Wildzwijnpaté

De paté wordt gemaakt van zwijnsvlees, spek en zachte lever. Het deeg wordt voorzien van smakelijke kruiden en tot een smeuïge brij...

Wildzwijn tunnelpaté

Deze paté wordt gemaakt gemaakt van dezelfde grondstoffen als de gewone paté. Zwijnsvlees, spek en zachte lever. Het deeg wordt...

Wildschwein Salami

De salami wordt gemaakt van de magere delen van wildzwijn, meestal van de schouder en de nek, en spek vervaardigd. Het deeg wordt op smaak...

Wildschwein Pastete

Een pastete is vergelijkbaar met onze boterhamworst. Het fijn gecutterde* zwijnenvlees en kinnebakspek (wang) worden op smaak gebracht met...

Wildpastei

Deze pastei is gemaakt van een heel fijn gemalen en gekruid basisdeeg van varkensvlees en kinnebakspek. De zogenaamde farce. Aan deze farce zijn...

Wild zwijn salami

Het zwijnenvlees van de schouder en de buik wordt grof gemalen en op smaak gebracht met lokale wijnsoorten en smaakmakers als mirtebessen,...

Wild zwijn droge worst

Het zwijnenvlees van de schouder en de buik wordt grof gemalen en op smaak gebracht met wijn en gekruid. Het deeg gaat in kunstdarmen waarna de...

Terrine de lievre

Een terrine gemaakt van sterk gemarineerd hazenvlees, varkenslever en varkensvlees. De smaak onstaat tevens door rode wijn, calvados, kervel,...

Saucisson de sanglier

Een veelzijdige droge worst gemaakt van het doorregen vlees en het spek van wilde zwijnen. Het vlees en het spek worden grof gehakt, gezouten en...

Salsiz

Het vlees voor deze bijzondere worst is afkomstig van grof wild of van de gems. Het wordt grof gemalen en met zeezout, Madagaskar-peper en...

Rillettes de sanglier

Wild zwijnsvlees en reuzel staan aan de basis van deze Franse specialiteit. Het vlees wordt zolang gekookt in de reuzel en het eigen vocht tot...

Rensdyrpølse

Het rendiervlees wordt grotendeels van het vet ontdaan en er wordt voor ongeveer 30% varkensspek aan toegevoegd. Afhankelijk van de maker gaat...

Reeworst

De worst bestaat voor 75% uit vlees van de schouder en de hals en voor de rest uit stevig varkensspek. Alleen goed uit ge bloed vlees komt...

Reepaté met pruimen

Voor de paté wordt het vlees van een ree en spek van het varken gebruikt. Ook de lever komt van een ree. Eventueel kan die worden...

Reegehakt

Snippers mager reevlees en spek worden vermengd met kruiden als peper, nootmuskaat en zout. Soms worden zelfs speciale melanges gebruikt die per...

Rabbit paté

Het vlees voor de paté is afkomstig van (wilde) konijnen. De smeuïgheid, komt van zacht varkensspek. Het fijn gemalen vlees wordt...

Prosciutto di cinghiale

De achterham van het wilde zwijn wordt in zijn geheel, dus inclusief de hoef en indien aanwezig de staart geconserveerd door hem in het zout te...

Paté de lapin

Een paté die is gemaakt van het vlees van jonge konijnen en varkens. Het vlees wordt vooraf vaak gemarineerd in witte wijn waaraan een...

Paté de chevreuil

Deze paté heeft als basis, afhankelijk van de gewenste kwaliteit en prijsstelling, herten- of reebokvlees, zacht varkensspek en...

Mortadella Cinghiale Tartufo

De originele mortadella receptuur met aan de basis echter geen gewoon varkensvlees maar wildzwijnsvlees. De smaakmakers zijn naast het verfijnde...

Lapin poron

Dit koud gerookte rendiervlees is volgens de EU-regels een beschermd product. Het vlees is afkomstig van rendieren die in nauwkeurig omschreven...

Jellied rabbit

De geslachte haas of het konijn wordt in het geheel gekookt samen met een stuk schenkel van een koe. De schenkel geeft een wat steviger smaak....

Hure de sanglier

Voor deze specialiteit wordt hoofdzakelijk het vlees van marcassin (jong everzwijn tot 1 jaar) gebruikt. Het vlees wordt gegaard met been en al...

Hirschsalami

Deze droge worst bestaat voor 70% uit vlees van herten. Deze worden tegenwoordig veelal gefokt en hebben dus een minder uitgesproken smaak dan...

Hirschblutwurst

Zoals vrijwel alle bloedworstsoorten bestaat deze worst ook uit varkenskopvlees, zwoerd, spekblokjes en varkensbloed. Het kenmerkende van deze...

Hertenworst

Voor de hertenworst wordt vlees van hert gebruikt. Direct na de slacht wordt het vlees klein gesneden en van de dikke zenen* ontdaan. Daarna...

Hertensoppressata

Deze Italiaanse lekkernij wordt meestal vervaardigd van varkensonderdelen als staart, tong, stukken mager en vet vlees. Niet de mooiste stukken...

Gemssalami

Deze droge worst wordt gemaakt van het niet al te magere delen van de gems. Een wild hoefdier dat veel weg heeft van een geit. Het vlees wordt...

Gekookte hertenham

Van een rond stuk vlees uit de achterbout, de zogenaamde nootham, is een voortreffelijke ham gemaakt. Het vlees is zacht en mals en met een...

Gamspantli

Vlees van de wilde gemzen uit de bergen en het vlees en spek van varkens vormt de basis voor deze originele Zwitserse boeren worst. het vlees...

Filled wild boarshead

Voordat de kop van het wilde zwijn wordt uitgebeend is deze zorgvuldig afgebrand om de aanwezige haren weg te schroeien. Het zwoerd is daardoor...

Droge wildzwijnsworstjes

Deze droge metworst wordt van wildzwijnvlees en spek vervaardigd. Het deeg wordt gekruid met witte peper en soms met kruidnagel. Het deeg...

Droge reeworst

Voor deze echte 'wild'-worst wordt vlees van reewild gebruikt dat in de Achterhoek door jagers wordt geschoten. Direct na de slacht...

Chorizo de ciervo

Een pittig gepeperde droge worst uit de Pyreneeën. De worst wordt gemaakt van grof gemalen hertenvlees dat gezouten en gekruid met rode...

Cabeza de jabali

Deze wildzwijnzult wordt gemaakt van de koppen van wilde zwijnen en soms worden ook het hart, de tong en andere vleesresten toegevoegd. Deze...

Bizon paté

De bizonpaté heeft als basis uiteraard bizonvlees. Het vlees is van nature vetarm. Aan het vlees is mooie lever en een weinig zacht spek...

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl