Echt blij kan ik worden van de tjilpende koolmees die het voorjaar roept. Of van een wandeling door de Betuwe met mijn trouwe hond en te zien hoeveel lekkers er in de bermen van de ‘wilde’ natuur groeit. 

Ik heb de eerste verse wilde bieslook al gespot, geplukt en geproefd: wat is die heerlijk pittig en uitgesproken van smaak. In de tuin proberen rozemarijn, tijm en salie op krachten te komen, maar ze hebben duidelijk nog iets meer zon nodig. In mijn winkel zijn er gelukkig volop gedroogde varianten voorhanden. Kruiden prikkelen alle zintuigen. Kijk, Ruik, Proef en Geniet is mijn motto!

Salie

Salie is heerlijk kruidig in een warme thee, en een mooie smaakmaker bij gevulde vleesrolletjes of een visstoofpotje. Ooit geprobeerd om salie en honing samen in een kruidenboter te verwerken? Klop de boter tot deze echt luchtig en bijna wit is. Breng op smaak met wat fijn Himalayazout en versgemalen peper. Roer er op 1 kg boter een flinke bos fijngeknipte salie door. Voeg naar wens een zuivere vloeibare honing toe. Ik serveer deze boter bijvoorbeeld bij gegrild kalfsvlees, kip uit de rookzak of op een versgebakken knapperig desembroodje; lekker anders. 

Geur en kleur

Naast het heerlijke aroma van de etherische oliën die de meeste kruiden hun typische smaak en geur geven, hebben ze ook een specifieke werking voor je lichaam. Zo geeft salie rust en het kalmeert, het verlicht bij hoest, verkoudheid en keelontsteking. Ook tijm helpt je luchtwegen te openen bij verkoudheid, en het brengt optimisme en levensmoed. Dit krachtige kruid is zowel vers als droog lekker bij lamsvlees, en in de pastasaus of Franse uiensoep. En bij warme geitenkaas met honing. Zet, om de aandacht te trekken van winkelend publiek, een paar potten met verse kruiden voor de ingang van de zaak. Ze brengen geur en kleur en je hebt direct verse kruiden bij de hand om gerechten mooi mee op smaak te brengen. 

______________________________

Willemien Bouman is voedingskundige. Ze draagt haar passie voor puur, gezond en bovenal lékker eten uit bij Willemien (W)eetwaar in Culemborg. Daar verkoopt ze (h)eerlijke ingrediënten met een verhaal. In de open keuken met aanschuiftafels laat ze klanten proeven en genieten van wat de natuur biedt. Verder verzorgt ze kookactiviteiten, geeft voedingsinhoudelijke informatie en culinair advies.  

www.willemien-eetwaar.nl  

© vakblad Vers-inspiratie - een uitgave van b2b Communications BV - (026) 370 00 27 - Publicatiedatum: 20 February 2017

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl