02-mei-2016 | Door: Gerhard Kwak
Herkomst natuurdarmen

Herkomst natuurdarmen

Natuurdarmen zijn rechtstreeks afkomstig van de slachtdieren. Het gebruik van deze producten stamt vanuit het verre verleden toen er nog geen verpakkingsmaterialen waren om een worst te vervaardigen. De darmen van slachtdieren waren dus een prima alternatief. Ze werden nauwkeurig verwijderd zonder ze te beschadigen en daarna grondig gereinigd om ze vervolgens te vullen met het gemalen vlees. 

Tegenwoordig worden ze nog steeds verzameld tijdens het slachtproces en, in grote lijnen, nog op dezelfde manier, maar nu vaak machinaal, behandeld. 

Bron schetsen SVO opleidingen

Darmen en organen van het rund

De verschillende onderdelen

  1. tong*
  2. slokdarm (circa 70 cm)*
  3. pens en netmaag. Nog in gebruik voor rolpens.
  4. boekmaag
  5. lebmaag
  6. krans- of krommedarm (circa 40 m). Heel geschikt voor gekookte worsten
  7. zakeind (circa 100 cm). Veel gebruikt voor originele boterham- en bloedworsten. 
  8. na-eind (circa 100 cm)
  9. rechte darm (ruim 10 m). Voor droge worsten
  10. endeldarm , veteind (circa 100 cm). Voor droge worsten
  11. blaas

* Wordt niet als worstomhulsel gebruikt.

Darmen en organen van het varken.

De verschillende onderdelen

  1. tong*
  2. slokdarm (circa 70 cm). Nog steeds in gebruik in streekartikel'zwaardemaag'.
  3. maag
  4. dunne darm. Voor verse worst, droge worst en rookworst. 
  5. blinde darm of kap
  6. dikke darm of kraus of kroezeldarm. In gebruik bij droge worst en Berliner.
  7. na-einde
  8. endeldarm, veteind of witvel
  9. blaas*

* Wordt niet als worstomhulsel gebruikt.

Darmen en organen van het schaap

De verschillende onderdelen

  1. tong*
  2. slokdarm*
  3. pens*
  4. boekmaag*
  5. lebmaag*
  6. dunne darm/schapensnaar (.± 22 m). In gebruik bij echte knakworst.
  7. zak-eind
  8. na-eind
  9. rechte- of iddeldarm (circa 2 m)
  10. endeldarm
  11. blaas*

* Wordt niet als worstomhulsel gebruikt.

Terug naar boven