Per 1 juli 2017 zijn er een aantal nieuwe wetswijzigingen ingegaan. Dit zijn de belangrijkste voor de mkb'ers op een rij.

Tegengaan van onredelijk lange betaaltermijnen

Vanaf 1 juli 2017 is het niet meer mogelijk om een betaaltermijn langer dan 60 dagen af te spreken. Deze regel geldt voor grote ondernemingen die een overeenkomst sluiten met zzp'ers en/of het midden-en kleinbedrijf. Als je een overeenkomst hebt met een groot bedrijf waarvan de betalingstermijn langer is dan 60 dagen, dan wordt deze nietig verklaard en omgezet in een termijn van 30 dagen. De afnemer is daarnaast wettelijk rente verschuldigd als de factuur na deze termijn van 30 dagen niet is voldaan.

Wijziging pensioen en eigen beheer

Heb je als mkb'er een bv? Dan kan het zijn dat je pensioen hebt opgebouwd in jouw eigen onderneming. Per 1 april 2017 is het wetsvoorstel 'Uitfasering pensioen in eigen beheer' van kracht. Hierdoor is de pensioenopbouw per 1 juli 2017 niet meer mogelijk. Het opgebouwde pensioen kan je via een regeling afkopen en vrij maken. Je kunt er daarnaast voor kiezen je opgebouwde pensioenrechten om te zetten in een oudedagsverplichting. Je hebt hiervoor 3 jaar de tijd (2017 t/m 2019).

Vergoeding bij storing internet en telefoon

Internet- en telecombedrijven moeten bij storingen van mobiele en vaste internet- en telefoondiensten hun (zakelijke) klanten compenseren. Per 1 juli 2017 is deze compensatie verplicht bij een storing die langer dan 12 uur duurt. De vergoeding is gekoppeld aan de maandelijkse abonnementskosten. De vorm van de compensatie wordt door het internet- of telecombedrijf zelf gekozen. Extra beltegoed of teruggave van een deel van het abonnementsgeld zijn voorbeelden van een compensatie. De klant moet hier overigens wel mee akkoord zijn. De compensatieregeling moet opgenomen worden in de algemene voorwaarden van het internet- of telecombedrijf.

Nieuwe pachtnormen 2017

Per 1 juli 2017 zijn er nieuwe pachtnormen van kracht voor mkb'ers met een akkerbouw- of melkveebedrijf. Nederland kent 14 pachtprijsgebieden voor akkerbouw- en grasland. In alle pachtprijsgebieden dalen de pachtnormen 2017 ten opzicht van de pachtnormen 2016.

Bron: © Kamer Van Koophandel - 2017

- Publicatiedatum: 25 July 2017

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl