De Britse premier Theresa May heeft vrijdag 24 mei haar vertrek aangekondigd. Ze nam dat besluit nadat duidelijk werd dat de gemaakte concessies aan haar Brexit-deal niet acceptabel zijn voor haar eigen kabinet en partijleden. May stapt op 7 juni op.

Met het vertrek van May is de kans op een wanordelijke Brexit, ofwel een uittreding zonder handelsafspraken, behoorlijk toegenomen. Algemene verkiezingen blijven uit, er komt alleen een nieuwe regeringsleider. Dat betekent dat het Britse parlement niet van samenstelling verandert. In het parlement is de afgelopen maanden geen meerderheid ontstaan voor welke optie dan ook (harde Brexit, zachte Brexit, douane-unie of referendum). Als dit zo blijft, vallen de Britten per 31 oktober zonder overeenkomst uit de Europese Unie. Het kan, met het zomerreces in zicht, enkele maanden duren voordat May wordt opgevolgd. Al die tijd wordt in Londen niet gewerkt aan een nieuw plan voor een zachte Brexit.

Een grote groep Nederlandse agrifood-bedrijven lijkt onverschillig ten aanzien van de mogelijk ontwrichtende gevolgen van een wanordelijke Britse uittreding uit de Unie, zo stelt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit deze vrijdag. Terwijl Groot-Brittannië voor nogal wat van deze bedrijven na Duitsland de belangrijkste exportmarkt vormt. Mogelijk heeft dit te maken met de lage graad van zelfvoorziening van het Verenigd Koninkrijk voor veel verse producten.

De Nederlandse overheid is niet van plan om de komende maanden opnieuw een grote Brexit-bewustwordingscampagne op te zetten. In plaats daarvan moeten de brancheorganisaties via een-op-een-gesprekken bedrijven waarschuwen voor de consequenties van een Brexit-zonder-afspraken. Wel komen er in september en oktober ‘oefensessies’ waarin ‘ketenpartners’ onder leiding van gespecialiseerde ambtenaren fictief gaan importeren en exporteren alsof het de eerste dagen na een wanordelijke Brexit zijn.

De Nederlandse douane bouwt met de Nederlandse havenbedrijven aan een dekkend systeem met elektronische vooraanmelding van importgoederen en exportgoederen; Portbase. Als dit systeem op 31 oktober klaar staat, kan de Rotterdamse haven te maken krijgen met een toename van de wederuitvoer. Deze ‘aanzuigende werking’ kan zo groot worden dat er ondanks alle voorbereidingen toch problemen kunnen gaan ontstaan bij de ferryterminals, zo vrezen ambtenaren van het ministerie van Landbouw.

Bron: ABN AMRO

© vakblad Vers-inspiratie - een uitgave van b2b Communications BV - (026) 370 00 27 - Publicatiedatum: 28 May 2019

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl