Duizenden ondernemers komen jaarlijks in de financiële problemen en krijgen een Bbz-uitkering (bijstand voor zelfstandigen). Waar gaat het fout? En hoe kunnen zij het tij keren? Een groentespecialist vertelt zijn verhaal.

Bij een ondernemer in financiële problemen verwacht je een verpauperde winkel op een slechte locatie. Niets is minder waar. De groentespeciaalzaak die wij bezoeken ziet er stralend uit. De ondernemer verkoopt onderscheidende producten en is gevestigd in het hart van een welgesteld dorp. “De omzet is goed. Daar heeft het niet aan gelegen,” vertelt hij. Toch zakte de ondernemer jarenlang steeds dieper weg in de financiële problemen. Hij heeft dit altijd verborgen gehouden voor de klanten en het personeel. Daarom wil hij ook nu anoniem blijven. Hij wil niet dat er geroddeld wordt in het dorp.

Bbz-krediet

De problemen begonnen in 2007 toen hij de zaak verbouwde. De verbouwing viel duurder uit dan begroot, en zo ontstonden de eerste achterstanden. “Ik heb geen spijt van die verbouwing. We moesten meegaan met de ontwikkelingen in de markt, anders hadden we het sowieso niet gered.” Samen met de bank maakte de ondernemer een prognose van de extra omzet die de verbouwing zou opleveren. Deze prognose was te rooskleurig. De kosten waren hoger dan de baten, dus de jaren daarna teerde de ondernemer in op zijn reserves. In 2010 moest hij aankloppen bij de gemeente voor een Bbz-krediet (Besluit bijstandverlening zelfstandigen). In die periode kreeg de ondernemer adviezen van verschillende experts. “Die rapporten stimuleerden mij vooral om meer omzet en meer marge te maken. Het werd me onvoldoende duidelijk dat ik had moeten snijden in de kosten.”

Te hoge kosten

In 2012 kwam het keerpunt. Een leverancier schrok van de betalingsachterstanden en besloot de ondernemer te helpen. “Eindelijk kreeg ik de begeleiding die ik al die jaren had gemist,” vertelt de ondernemer. “Uit een benchmark kwam naar voren dat ik te hoge kosten maakte, vooral aan het personeel. We zijn vervolgens van een werkmodel naar een verdienmodel gegaan. We brachten in kaart welke producten mij iets opleverden. De overige producten hebben we gesaneerd. En we hebben gesneden in het personeelsbestand. Een krappere bezetting zorgt ervoor dat je efficiënter gaat werken. Met minder mensen verzetten we nu dezelfde hoeveelheid werk.” Ook andere kosten zijn onder de loep genomen, zoals leasecontracten van apparatuur.

Confronterend

Sindsdien gaat het beter. De ondernemer verwacht dat de problemen in 2017 definitief voorbij zijn. “Financieel waren het tien verloren jaren,” vertelt de ondernemer. “Dit was niet nodig geweest.” Hij heeft het gevoel dat meer ondernemers in dezelfde situatie zitten. “Je hebt de neiging om steeds harder te gaan lopen, zeker als het slecht gaat.

Bron: Vakblad Vers&Vers augustus 2015

Auteur: Maaike Tindemans

©image licensed by Signbiblio

Hulp

Bij financiële problemen kunnen ondernemers aankloppen bij de gemeente. Veel gemeenten hebben een samenwerking met het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK). Het IMK helpt ondernemers, bijvoorbeeld met het initiatief 155 red-een-bedrijf. De ondernemer wordt in contact gebracht met een specialist die samen met hen op zoek gaat naar de oorzaak en de mogelijke oplossing.

“In veel gevallen is het gesprek kosteloos”, vertelt Koen Tangelder, Regiomanager Midden van het IMK. “Iedere ondernemer kan hier gebruik van maken. In 80% van de gevallen blijkt dat een ondernemer zelf iets kan doen om het bedrijf weer gezond te maken. Ondernemers komen in veel gevallen in aanmerking voor een Bbz-uitkering, maar geld is lang niet altijd de oplossing. Het vinden van de oorzaak en de oplossing is belangrijker.” De meest voorkomende oorzaken van problemen bij winkeliers zijn:

  1. Onvoldoende ondernemers- en verkoopvaardigheden
  2. Onvoldoende onderscheidend vermogen
  3. Te weinig oog voor marketing en uitstraling
  4. Beperkt financieel inzicht
  5. Een slechte scheiding van de zakelijke en de privé-administratie

www.imk.nl

- Publicatiedatum: 24 January 2016

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl