In de toonbank van Keurslager Henk Kamps liggen veel Groningse specialiteiten, die de slager zelf ontwikkeld heeft. “Groningers houden van scherpe, pikante smaken. Dat proef je in de producten terug”, vertelt hij. Vrijwel alle producten zijn bereid met het mineraalzout OneGrain, waardoor ze 33 tot 40% minder zout bevatten.

Keurslager Henk Kamps is een ondernemer met passie en dat voel je als je zijn winkel binnenstapt. Dit begint al met een krijtbord in de etalage waarop staat bij welke lokale boer hij de dieren inkoopt. In de winkel staan de elf oorkondes van de NSM-vakprijzen die hij in november gewonnen heeft. Op een groot beeldscherm achter de toonbank is een foto te zien van een stralend team dat de prijzen in ontvangst neemt van topkok Robert Kranenborg. Vrijwel alle producten in de toonbank zijn bereid met OneGrain en bevatten daardoor 33 tot 40% minder zout. Henk is daar trots op en draagt dit actief uit naar zijn klanten. Het staat in elke adver¬tentie en het komt terug op de posters aan de muur. Ook als klanten een product met OneGrain bestellen, wijst hij hen kort even op de voordelen. “Dit product is bereid met OneGrain van AkzoNobel en bevat daardoor 33% minder zout”, zegt hij dan. “Het is beter voor hart- en bloedvaten.” En hij doet er gelijk een folder van OneGrain in het tasje bij.

Geen verschil

Henk is 1,5 jaar geleden overgestapt op OneGrain en hij is tevreden over het resultaat. “Bij de bestaande producten was het een kwestie van vervangen”, vertelt hij. In de worstmakerij kwam er net iets meer bij kijken. Maar ook daarbij lukte het om met alle producten over te stappen. Henk vertelt dat je als slager bij de ontwikkeling van nieuwe producten vaak ergens tegenaan loopt. “Een droge worst kan bijvoorbeeld een zurige nasmaak hebben of een ham heeft net geen frisse kleur meer. Het is de kunst om juist dan door te gaan en te zoeken naar een oplos¬sing. Ik probeer zelf veel uit en soms vraag ik advies, bijvoorbeeld aan Verstegen, Weidelco of Paul van Trigt. Met hun tips kom ik net weer iets verder, waardoor ik unieke producten kan ontwikkelen. Klanten komen bijvoorbeeld van heinden en verre voor onze boerenleverworst. Het recept daarvan is geheim, dus dat kan niemand evenaren.” Henk vertelt dat hij bij de ontwikkeling van nieuwe producten nu altijd OneGrain gebruikt. Hij heeft nog nooit het gevoel gehad dat hij daardoor een onvolkomenheid niet kon oplossen. “Bij de vervangers van gluten is dat wel het geval”, zegt hij. “Ik heb de kinderen in de winkel wel eens glutenvrije kookworst laten proeven. Dan zag ik aan hun gezichtjes dat het niet lekker was. Daarom bevat mijn kookworst weer gewoon tarwezetmeel. Bij zoutvervangers heb ik dat nog nooit meegemaakt. Producten met OneGrain zijn net zo lekker als producten met zout. Klanten proeven geen verschil.”

Enthousiasme

Henk vindt het belangrijk om zijn liefde voor het vak terug te laten komen in de winkel. Daarom staat de rookkast bijvoorbeeld in de slagerij. De leverancier heeft glas in de deur gezet, zodat klanten de producten zien hangen. Op een beeldscherm in de winkel is te zien hoe Henk zelf het vlees uitbeent. “Natuurlijk heeft de Keurslager ook filmpjes met slagers die aan het werk zijn. Maar ik vind het zinvoller om zelf op de foto te staan. Zo zien klanten dat ik het echt zelf doe.”
Henks enthousiasme werkt aanstekelijk. Winsum is namelijk een dorp waar ondernemers langzaam weg trekken. Henk roeit tegen de stroom in en weet zijn omzet vast te houden. “Dat komt omdat ik overal mijn gezicht laat zien. Vlak voor Kerstmis kregen we bijvoorbeeld het verzoek van Radio Noord om mee te werken aan een programma over de kerstdrukte bij slagers. Eigenlijk had ik daar helemaal geen tijd voor. Ik heb het toch gedaan en daar hebben we veel leuke reacties op gekregen.” Ook bezorgt de slager zelf hapjes aan de cafés in de stad Groningen en in de omgeving. “Tijdens het bezorgen kwam ik een keer iemand tegen van een voetbalvereniging. Hij had gelezen dat ik de prijs had gewonnen voor de lekkerste gehaktbal. ‘Hoeveel kost het om die gehaktballen bij ons te bezorgen?’ vroeg hij. We konden meteen zaken doen en sindsdien bezorg ik ook bij hen. Dan merk je dat het goed is dat klanten je zien en je kennen. Anders was het waarschijnlijk niet tot een deal gekomen.”


"Klanten komen bijvoorbeeld van heinde en verre voor onze boerenleverworst. Het recept daarvan is geheim, dus dat kan niemand evenaren"
 

©De Slager 2015 - een uitgave van de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) - (070) 390 63 65 - Publicatiedatum: 21 February 2016

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl