Nóg minder zout in onze producten

Keurslager Cor Rebel is al jaren bezig met zoutverlaging, maar op een gegeven moment liep hij tegen grenzen aan. Met het mineraalzout OneGrain heeft hij het zoutgehalte in zijn producten nog verder weten te verlagen. “Dit is precies wat we nodig hadden.”  
Cor Rebel is al sinds 1986 zelfstandig slager. De eerste 20 jaar had hij een slagerij onder het dak van een Aldi-vestiging. Negen jaar geleden verhuisde hij naar de Harderwijkerweg in Nunspeet, waar meer versspeciaalzaken gevestigd zijn. “Dat is een goede stap geweest. Het publiek dat hier komt, verwacht een hogere kwaliteit. Ik kan hier meer slager zijn.” Een deel van zijn klantenkring bestaat uit ouderen. Ook richt de slager zich op jonge gezinnen. Zo krijgen ouders bij de geboorte van een kind een cadeaubon voor twee gratis kogelbiefstukken. “Dat heb ik geregeld via de verloskundigenpraktijk”, vertelt hij. “Jonge gezinnen willen graag het allerbeste voor hun kind, zeker nu er steeds meer schandalen in het nieuws zijn. En kogelbiefstuk is een eerste kennismaking met de kwaliteit die wij leveren.” 

Grens

Cor is al jaren bezig met het verlagen van zout. “Dat is een thema wat ik zelf erg belangrijk vindt”, zegt hij. “Bovendien past het goed bij mijn bewuste klanten. Ouderen, bijvoorbeeld, krijgen vaak te horen dat ze minder zout moeten eten en je leest er veel over in de media. Ook ouders lezen veel over de schadelijke gevolgen van bepaalde stoffen, zoals E-nummers en kleurstoffen. Ze willen puurdere producten en supermarkten spelen daar nauwelijks op in. Dus daar kunnen we ons echt mee onderscheiden.” Helaas merkte Cor dat hij de laatste jaren tegen een grens aan liep. “Voor veel producten konden we het zoutgehalte van 24 gram per kilo stapsgewijs reduceren naar 16 gram. Verder konden we niet gaan, omdat er dan problemen ontstonden met de binding en de voedselveiligheid. Dus toen de vertegenwoordiger van Weidelco ons het mineraalzout OneGrain liet zien, waren we meteen enthousiast. Hiermee konden we op een eenvoudige manier het zoutgehalte terugbrengen naar 12_gram per kilo. Dit is precies waar we op zaten te wachten.” 

Eeenvoudig

OneGrain heeft dezelfde functie als zout, maar bevat 40% minder keukenzout. Slagers kunnen het zout in hun recepturen één-op-één vervangen door OneGrain. Cor merkt dat dat erg prettig werkt. Nitriet-houdend Colorozo zout kan vervangen worden door 4/5 OneGrain en 1/5 nitriet-houdend zout met 3% nitriet. Cor: “De overstap ging kinderlijk gemakkelijk. Bij de productie van vleeswaren is het even wennen met afwegen, dat is alles. En ze zeggen dat OneGrain minder snel bindt dan keukenzout. Daar heb ik niets van gemerkt. We hebben natuurlijk feeling voor het product en mengen tot het goed is.” In november is Cor met zijn hele assortiment overgestapt naar OneGrain. Hij heeft zijn klanten toen nog niets verteld en ze hebben ook niets gemerkt. Als ultieme test stuurde hij gegrilde beenham en runderrookvlees met OneGrain in voor de VAS-productkeuringen en ontving goud. “Dat vond ik groot compliment. De productie van rookvlees bestaat uit veel verschillende processtappen, zoals inspuiten, tumblen, rijpen en roken. Dus OneGrain werd echt op de proef gesteld. Zelfs de keurmeesters proefden geen verschil. Dat was voor mij het bewijs dat OneGrain een volwaardige vervanger is voor keukenzout.” 

Verhaal

De afgelopen maanden heeft Cor wel de publiciteit gezocht en hij merkt dat het aanslaat. “We hebben maandelijks een redactioneel artikel in de lokale krant. Daarin hebben we het verhaal één keer goed uitgelegd. Nu nemen we de zoutverlaging mee in de verhalen die we toch al over onze producten vertellen.” Cor wil zijn klanten niet overvoeren met informatie. “Maar mensen laten soms iets los over een hoge bloeddruk of bijvoorbeeld de voedselschandalen. Dat gebruiken we als bruggetje om ons eigen verhaal te vertellen, bijvoorbeeld over dat het kalfje van ons rundvlees bij de moederkoe opgroeit en dat de varkens geen antibiotica krijgen toegediend. Zoutverlaging past bij dat verhaal. Vervolgens geven we vaak het foldertje van OneGrain mee, zodat mensen het thuis nog even kunnen nalezen.” 

Technische kennis

Cor merkt bovendien dat het prettig is dat zijn contactpersonen van Akzo Nobel en Weidelco veel technische kennis hebben over OneGrain. “Daar hebben we veel tijd en energie in gestoken”, vertelt Hans Brand, Market Development & Technical Service Manager bij Akzo Nobel. “Alle verkopers van Weidelco hebben een training gevolgd bij Akzo Nobel over de in’s en out’s van OneGrain. Vervolgens zijn onze specialisten een dag met de vertegenwoordigers van Weidelco op pad geweest, om te horen waar de slagers tegenaan liepen. Dus de medewerkers van Weidelco weten tot op het kleinste detail hoe het product werkt.” “En dat merk je”, voegt Cor toe. “Tijdens de productie komen er wel eens vragen in je op. Hoe zit het met de voedselveiligheid? En mag je de kruiden vooraf mengen? De contactpersonen van Weidelco en Akzo Nobel weten altijd het antwoord en kunnen ook uitleggen waarom. Je merkt dat ze het eerlijke verhaal vertellen en dat geeft ook voor ons een goed gevoel.” 

“Zelfs de keurmeesters proefden geen verschil”
 

©De Slager 2014 - een uitgave van de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) - (070) 390 63 65 - Publicatiedatum: 21 February 2016

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl